Universitatea Babes-Bolyai

03/23/2023 | Press release | Distributed by Public on 03/23/2023 04:20

Inaugurarea Centrului Italian de Excelență „Leonardo da Vinci” din Cluj, ca parteneriat între UBB și Confindustria România

23 martie 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a inaugurat joi, 23 martie 2023, Centrul Italian de Excelență "Leonardo da Vinci", constituit împreună cu Confindustria Romania, prin implicarea Facultății de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA).

Este vorba despre o inițiativă deosebită deoarece, pentru prima dată în ultimii 25 de ani de interacțiune economică intensă între Italia și România, un astfel de proiect operațional și ambițios este implementat efectiv, aducând în mod concret mediul productiv și industrial al celor mai mari investiții italiene din țară mai aproape de mediul universitar românesc.

Proiectul Centrului "Leonardo da Vinci" a fost unul dintre principalele obiective ale celui de-al doilea mandat al președintelui Confindustria România, Giulio Bertola, ce a putut fi concretizat imediat prin intermediul Protocolului de colaborare semnat anterior cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

"Doresc să mulțumesc Rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David, prorectorilor, prof. univ. dr. Bálint Markó, conf. univ. dr. Alexandra Muțiu și conf. univ. dr. Christian Săcărea, pentru deschiderea cu care au primit propunerea noastră. Adresez mulțumiri și conf. univ. dr.Răzvan Mustață- decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, pentru punerea la dispoziție a spațiului ce găzduiește Centrul nostru de Excelență.Pentru prima dat, în interacțiunea economică dintre Italia și România, societățile cu capital italian vor putea interacționa cu studenții români în mod constant, pe tot parcursul ciclului lor de studii, nu doar în ultimul an.Consider că această inițiativă marchează un punct de cotitură cu adevărat inovator în relația de colaborare dintre antreprenori și studenții care reprezintă viitorul acestei țări", a declarat președintele Confindustria România, Giulio Bertola.

Printre activitățile care vor fi desfășurate în cadrul Centrului de Excelență al Confindustria România se vor număra activitățile de cercetare științifică, cele educaționale (formarea studenților și stagiile de practică), facilitarea includerii absolvenților UBB în mediul economic al societăților italiene, includerea studenților UBB care urmează studii universitare de licență, masterat și doctorat în cadrul programelor de internship oferite de companiile italiene. De asemenea, Centrul "Leonardo da Vinci" va contribui la promovarea colaborării dintre UBB și universitățile italiene, putând să propună și burse de studii pentru studenți, oferite de societățile asociate la Confindustria Romania.

Rectorul UBB, Prof. univ. dr. Daniel David, declară că "noul Centru arată deja o colaborare instituționalizată cu Confindustria Romania, dincolo de numeroasele programe pe care le-am implementat deja împreună. De asemenea, arată viziunea UBB de deschidere către mediul socio-economic, într-o logică de influență bidirecțională. FSEGA - prin profil, mărime și performanță - este locul cel mai indicat pentru acest demers, deși beneficiul și implicarea UBB vor fi mult mai largi, dincolo de o singură facultate."

Varietatea sectoarelor reprezentate în cadrul acestei inițiative este un atu al acestei colaborări, mulțumită implicării celor 16 societăți ale Confindustria România care au acceptat să fie membri fondatori. Acest lucru reprezintă o demonstrație clară a potențialului exprimat de acest proiect: Antico & Partners, Crowe Finexpert Boscolo, IFIS Finance-Banca Ifis, Intesa Sanpaolo Bank, Manni Group, OCA Global, Pirelli Tyres, Prysmian Group, Reply Technology, Rifil, Grupul Monza România, SIAD, Tomasi Group, Unicredit Bank, GeoStru și Veta.

a inaugurarea centrului au fost prezenți, alături de rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David și Președintele Confindustria România, Giulio Bertola, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni - Ambasadorul Italiei în România, Dan Ștefan Tarcea - Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Irina Munteanu - Prefectul Județului Cluj, Carmen Marc -Responsabilul cu Afaceri Internaționale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, István Vákár - Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Sebastian-Florin Clițan - Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile "Ștefan Cicio-Pop" din Cluj-Napoca, Micaela Soldini - Directorul ITA - Italian Trade Agency, Massimo Novali - Consulul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Ștefan Dimitriu - Președintele Camerei de Comerț Cluj, Gianni Calderone - Președintele Comites, Geta Grama-Moldovan - Președintele Cluj International Committee, Dan Pitic - Romanian Business Leaders, Simona Baciu - Președintele Clusterului de educație C-Edu, precum și decanii facultăților din cadrul Universității Babeş-Bolyai, reprezentanții Confindustria Romania și reprezentanții celor 16 societăți fondatoare ale Centrului. Conducerea Centrului Italian de Excelență "Leonardo da Vinci" a fost încredințată lect. univ. dr. Gianluca Zanellato, delegatul teritorial al Confindustria România pentru Cluj-Napoca.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.