Narodna Skupstina Republike Srbije

01/25/2023 | Press release | Distributed by Public on 01/25/2023 12:23

Biljana Pantić Pilja u Parlamentarnoj skupštini SE: Kada se već bavite ljudskim pravima, osudite etničke napade na Srbe sa Kosova i Metohije

Sreda, 25. januar 2023.

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope održana rasprava na temu "Porast tenzija između Prištine i Beograda".

Šef srpske delegacije Biljana Pantić Pilja pozvala je članove Skupštine da, "kada se već bave ljudskim pravima, osude etničke napade na Srbe na Kosovu i Metohiji". Tokom svog obraćanja, izrazila je snažno protivljenje namerama Prištine da postane članica Saveta Evrope.

Kako je istakla, poslednjih dana je na prostoru južne srpske pokrajine registrovano više etnički motivisanih napada na Srbe koje niko nije osudio. "Republika Srbija ostaje posvećena dijalogu, ali isto tako zahteva da se svi potpisani sporazumi poštuju, da Priština konačno realizuje svoje obaveze i da Zajednica srpskih opština, na koju se čeka bezmalo deceniju, bude formirana", poručila je Pantić Pilja i dodala da je za očuvanje mira neophodno poštovanje osnovnih principa međunarodnog javnog prava, odnosno poštovanje teritorijanog integriteta i suvereniteta svih država, pa tako i Republike Srbije.