City of Vantaa

04/26/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/26/2024 05:28

Vantaan toisen asteen oppilaitoksissa kehitetään uudenlaista työhyvinvoinnin palvelua

Vantaan toisen asteen oppilaitoksissa kehitetään uudenlaista työhyvinvoinnin palvelua

Artikkeli -26.4.2024

Vantaan kaupunki pilotoi uudenlaista palvelua henkilöstölleen. Tavoitteena on edistää henkilöstön työhyvinvointia ja työkykyä liikkumiseen, palautumiseen ja ravitsemukseen keskittyvän ohjauksen avulla.

Vuonna 2022 käynnistyneessä Työhyvinvoinnilla parempaa työkykyä - Liikkuva Vantaa -hankkeessa edistetään Vantaan kaupungin toisen asteen oppilaitosten eli ammattiopisto Varian ja lukioiden henkilöstön työhyvinvointia tarjoamalla tukea fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseksi.

Tarvetta palvelulle on, sillä kyselyiden mukaan noin neljännes peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstöstä arvioi työkykynsä heikentyneen*. Toisen asteen opettajista vain 40 prosenttia kokee palautuvansa työpäivän rasituksesta hyvin.**

"Säännöllinen liikkuminen auttaa hallitsemaan työstressiä ja rentoutumaan. Olemme huomanneet asiakkaidemme keskuudessa, että liikuntaa lisäämällä kuormituksen ja palautumisen tasapainoa voidaan parantaa. Parhaimmillaan positiiviset vaikutukset ulottuvat myös työkykyyn", kertoo Liikkuva Vantaa -hankkeen projektikoordinaattori Laura Jäntti.

Liikkumisetuja ja henkilökohtaista valmennusta

Hankkeessa mukana olevien oppilaitosten henkilökunnan liikkumista tuetaan tarjoamalla esimerkiksi liikunta- ja harrastusetuja, hyvinvointiaiheista koulutusta sekä edistämällä työmatkaliikkumista.

Vähän liikkuville tarjotaan myös maksutonta hyvinvointivalmennusta, johon työntekijät voivat hakeutua itse, esihenkilön tai työterveyshuollon kautta.

"Oli huippujuttu saada henkilökohtaista ohjausta juuri omista lähtökohdista. Alku-, väli- ja lopputapaamisissa oli aikaa pohtia yhdessä hyvinvointivalmentajan kanssa hyvinvointia edistäviä asioita ja tehdä mahdollisia muutoksia tavoitteisiin", kuvailee valmennukseen viime lukuvuonna osallistunut Eija.

Valmennusjaksolla mukana olevat voivat osallistua omia elintapojaan ja kuntoaan mittaaviin kartoituksiin. He saavat myös henkilökohtaista ohjausta tapaamisissa hyvinvointivalmentajansa kanssa.

Valmennusjakson lopussa osallistujat pääsevät mittaamaan kuntoaan ja vointiaan uudestaan ja voivat näin saada palautetta kehityksestään. Lopputapaamisessa tehdään myös suunnitelma siitä, millä tavalla hyvinvointimuutokset omassa arjessa jatkuvat valmennuksen jälkeen.

Koettu hyvinvointi lisääntyi

Vantaan työhyvinvointipilotti on huomioitu myös Vantaan rajojen ulkopuolella. Se palkittiin maaliskuussa Huippu malli -kilpailussa, jossa etsittiin hyviä liikuntaneuvonnan malleja. Vantaa sai kiitosta hyvinvointivalmennuksen todennetuista vaikutuksista.

Valmennuksella onkin ollut vaikutusta osallistujien kokemaan hyvinvointiin.

Viime lukuvuonna työhyvinvointihankkeeseen osallistui eri tavoin yli 750 työntekijää vantaalaisista oppilaitoksista. Henkilökohtaiseen hyvinvointivalmennukseen osallistuneita oli 69 ja heistä lähes 90 prosenttia koki valmennuksen hyödylliseksi ja riittäväksi.

Osallistujien mukaan hyvinvointivalmennus motivoi muuttamaan vanhoja tottumuksia. Myös osallistujien kokemus omasta terveydestään ja fyysisestä kunnosta paranivat.

"Aloin kiinnittää enemmän huomiota terveelliseen syömiseen ja arkiliikuntaan. Saliharjoittelun myötä kohentunut lihaskunto kiinteytti kroppaa, toi virkeyttä ja jaksamista. Ihan supertunne!" iloitsee eräs valmennukseen osallistunut opettaja.

Myös Eija sai valmennuksesta puhtia liikkumiseen. Liikunnan lisääminen vähensi istumatyön haittojakin:

"Tuli ulkoiltua säännöllisesti, mikä tietenkin aina lisää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Kotona tehtävä lihaskuntotreeni alkoi sujua paremmin, joten jotakin kehitystä silläkin saralla tapahtui. Kehoa huoltavia liikkeitä tuli taas tehtyä ja talven mittaan hartiat olivat harvoin kipeinä, vaikka työskentelen paljon tietokoneen ääressä."

Tavoitteena tarjota palvelua yhä useammalle kaupungin työntekijälle

Tänä lukuvuonna hyvinvointihanke on järjestänyt toimintaa Lumon ja Tikkurilan lukioissa sekä Varia Myyrmäessä. Aiemmin toimintaa on järjestetty puolestaan Sotungin ja Vaskivuoren lukioissa sekä Varian toimipisteissä Hiekkaharjussa ja Koivukylässä.

Syyslukukaudella 2024 hyvinvointitukea on vuorostaan tarjolla Martinlaakson lukion, Helsinge gymnasiumin sekä Varia Aviapoliksen henkilöstöille.

"Osallistujilta saamamme palaute ja toiminnasta saadut mittaustulokset osoittavat, että tällaiselle hyvinvointipalvelulle on tarvetta. Olisi upeaa, että tulevaisuudessa hyvinvointitukea voitaisiin tarjota yhä suuremmalle määrälle Vantaan kaupungin työntekijöitä", toivoo projektikoordinaattori Sanna Palomäki.

Vantaan kaupunki saa toiminnan rahoittamiseen tukea Aluehallintoviraston myöntämästä Liikunnallisen elämäntavan paikallisesta kehittämisavustuksesta.

Lähteet:
* Liikkuva aikuinen 2021
** Kunta10

Avainsanat

TyössäkäyntiHyvinvointiVariaLukiotShow all keywords

Jaa sivu