Kron Telekomunikasyon Hizmetleri AS

03/19/2023 | News release | Archived content

Ağ Dayanıklılığı Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Ağ Dayanıklılığı Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Mar 19, 2023 / Kron

Günümüzün hızlı dijital dünyasında ağ dayanıklılığı konusu giderek önem kazanmaktadır. Ağ dayanıklılığı, bir ağın siber saldırı, doğal afet, donanım sorunu veya insan hatası gibi beklenmedik durumlar ortaya çıktığında verimli bir şekilde çalışmaya ve işlev görmeye devam etmesi anlamına gelir. Dayanıklı bir ağ değişikliklere kolayca adapte olur, kesintileri hızla gidererek kullanıcılarına kesintisiz hizmet sağlar. Bu yazımızda ağ dayanıklılığının ne olduğunu ve bunu nasıl elde edebileceğimizi keşfedeceğiz.

Ağ Dayanıklılığı Nedir?

Ağ dayanıklılığı, bir ağın performansını ve kullanılabilirliğini etkileyebilecek beklenmedik durumlar karşındaki direnci, bu durumla başa çıkma ve üstesinden gelme yeteneğidir. Birbiriyle ilişkili yedekleme, çeşitlilik, esneklik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik gibi birçok kavramı içerir. Dayanıklı bir ağ planlı ve plansız kesintilerle başa çıkarken işlevselliğini de koruyarak hizmetlerini görmeye devam eder.

Ağ Dayanıklılığı Neden Önemli?

Ağ dayanıklılığı, kritik işletme hizmetlerinin, uygulama ve verilerin sürekliliği ve kullanılabilirliği için son derece önemlidir. Kesintilerin kuruluşların faaliyetleri, itibarı ve müşteri memnuniyeti üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmalarına yardımcı olur. Dayanıklı bir ağ, veri kaybı, hırsızlığı veya veri bozulması risklerini azaltırken yetkisiz erişim ve siber saldırılarını da önler. Ağ dayanıklılığı ayrıca, kuruluşların şirket birleşmeleri, yatırımlar, genişleme ya da migration gibi değişen işletme ihtiyaçları ve fırsatlarına yanıt verebilmelerini sağlar.

Ağ Dayanıklılığı Nasıl Elde Edilir?

Ağ dayanıklılığı elde etmek isteyen kuruluşların çeşitli kilit uygulama ve teknolojileri içeren bütüncül bir yaklaşımı benimsemeleri gerekir. Ağ dayanıklılığını artırmanın en etkili yollarından bazıları şunlardır:

  1. Yedekleme ve Çeşitlilik: Sunucu, yönlendirici, anahtar veya güç kaynağı gibi kritik parçaların çalışma sorunu yaşamaları halinde bu parçaların işlevlerini sorunsuz bir şekilde devralacak yedeklerini bulundurma işlemine yedekleme adı verilir. En ufak bir sorun veya zafiyeti önlemek adına bu parçalarda farklı tip, marka ve modellerin kullanılmasına çeşitlilik denir. Yedekleme ve çeşitlilik, yedek ve alternatif seçenekler yoluyla ağın işlevselliğini koruyarak ağ dayanıklılığını artırabilir.
  2. Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: Trafikteki ani artışlar, kullanıcı talepleri veya yeni uygulamalar gibi değişikliklere adapte olabilme yeteneğine esneklik denir. Performans ve istikrardan ödün vermeden ihtiyaç doğrultusunda ağı büyütme veya küçültme yeteneğine ölçeklenebilirlik adı verilir. Esneklik ve ölçeklenebilirlik, ağın değişiklik veya kesintilere adapte olmasını ve bunlarla başa çıkmasını sağlayarak ağ dayanıklılığını artırabilir.
  3. Güvenlik ve Takip: Güçlü güvenlik politikaları, teknoloji ve protokollerini uygulamak suretiyle ağın yetkisiz erişimden, kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer siber saldırılardan korunmasına güvenlik denir. Takip ise, ağ performansı, trafiği ve güvenliğinin ağ performans izleme yazılımı gibi özel araç ve teknikler yoluyla sürekli takip edilmesidir. Güvenlik ve takip sayesinde olası zafiyet ve saldırılar tespit edilip herhangi bir sorun veya normal olmayan durumlarda erken uyarı verilerek ağ dayanıklılığı artırılabilir.
  4. Kopyalama ve Kurtarma: Kritik veri, uygulama veya ayarların saha dışında güvenli bir konumda kopyaları veya arşivinin bulundurulmasına kopyalama denir. Kurtarma ise, kopyalanmış veri ya da ayarların kullanılması yoluyla ağın eski durumuna veya bir kesinti ya da sorun sonrasında yeni duruma getirilme işlemidir. Kopyalama ve kurtarma işlemleriyle sorun veya kesintiler güvenilir ve verimli bir şekilde giderilerek ağ dayanıklılığı artırılabilir.
  5. Test ve Eğitim: Test; siber saldırı, donanım sorunu ve doğal afet gibi çeşitli senaryoların simüle edilerek ağ dayanıklılığının değerlendirilmesi ve olası zayıflık ve eksikliklerin tespit edilmesidir. Eğitim ise, düzenli eğitim ve tatbikatlar yoluyla ağ personelinin ve kullanıcıların beklenmedik veya acil durumlara etkili bir şekilde yanıt verebilmeleri için eğitilerek hazır hale getirilmeleridir. Test ve eğitim yoluyla ağın kesintilere karşı hazırlık ve yanıt verebilme kapasitesini geliştirerek ağ dayanıklılığını artırmak mümkündür.

Sonuç olarak, ağ dayanıklılığının modern çağın işletme faaliyetlerinde önemli bir yeri olduğunu ifade edebiliriz. Teknolojiye olan bağlılık arttıkça ağ kesintilerinin kuruluşların itibarı, müşteri memnuniyeti ve mali istikrarı üzerindeki etkisi de artabilecektir. Bu nedenle, yedekleme, çeşitlilik, esneklik, ölçeklenebilirlik, güvenlik, takip, kopyalama, kurtarma, test ve eğitim kavramlarını içeren bütüncül bir yaklaşımla ağ dayanıklılığının elde edilmesi son derece önemlidir. Bu uygulama ve teknolojileri devreye alan kuruluşlar, ağlarını beklenmedik durumlara karşı dirençli hale getirerek kullanıcılarına kesintisiz hizmet sağlamaya devam edebilirler. Son olarak ağ dayanıklılığı, günümüzün dijital dünyasında bir kuruluşun başarısı, büyümesi ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunabilir. Siz de ağ altyapınızın dayanıklılığını artırarak kuruluşunuz için sürdürülebilir başarı ve büyüme elde etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin. Ağ dayanıklılığı elde etmenizde size yardımcı olacak Ağ Performans İzleme, Ağ ve Servis Kalite Ölçümü ve Ağ Konfigürasyon Yönetimi çözümlerimizle tanışın.