ROSA - Agentia Spatiala Romana

09/13/2022 | News release | Distributed by Public on 09/13/2022 01:21

Urmăriți în direct: primul test de apărare planetară

Agenția Spațială Română (ROSA) invită atât publicul larg, cât și reprezentanții mass-media să urmărească în direct primul test de apărare planetară, realizat de NASA. Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie 19:14 EDT (respectiv, 27 Septembrie, 2:14 ora locală în România). Evenimentul poate fi urmărit aici.

Misiunea DART a NASA este prima misiune care testează o tehnologie de apărare a Pământului împotriva pericolului reprezentat de asteroizi și comete. Luni, 26 septembrie, DART va lovi un asteroid care nu amenință în nici un fel Pământul. Ulterior, Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite o misiune de evaluare, HERA, în cadrul căreia România are o contribuție importantă.

Pe 26 septembrie, NASA va găzdui o conferință de presă cu începere de la ora 18:00 de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) din Laurel, Maryland (Marți, ora 1:00, ora locală în România). APL este constructorul DART și coordonează misiunea în numele NASA.

În cadrul acestui test, o sondă spațială va ajunge în mod autonom până la un asteriod-țintă și se va lovi de aceasta în mod intenționat, pentru a-i altera traiectoria suficient de mult cât să poată fi măsurat și de pe Pământ, cu ajutorul telescoapelor de la sol. Misiunea DART ne va oferi informații importante care să ne ajute să ne pregătim mai bine în cazul în care se va descoperi vreodată un asteroid care ar putea să intre în coliziune cu Pământul.

În luna septembrie a acestui an, DART va intra în coliziune cu asteroidul mai mic din cadrul sistemului binar Didymos, lovindu-l cu o viteză de 6,6km/s. Oamenii de știință se așteaptă ca sistemul de asteroizi să își mențină orbita neschimbată în jurul Soarelui. În schimb, asteroidul Dimorphos, cu un diametru de 160m, își va modifica orbita în jurul asteroidului-părinte, Didymos, cu un diametru de 780m. Schimbarea va fi una mică - o fracțiune dintr-un procent - dar observabilă cu ajutorul radarului și telescopului de pe Pământ.

Dar observațiile vor avea numeroase necunoscute - cum ar fi masa exactă a asteroidului Dimorphos, compoziția și structura sa internă - precum și masa și forma carterului care va rezulta în urma coliziunii cu DART. Astfel, în noiembrie 2024, va porni spre spre sistemul Didymos misiunea Hera din partea ESA. Aceasta va evalua "scena crimei" spre finalul anului 2026.

România joacă un rol cheie în cadrul misiunii HERA. Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare. Astfel, GMV Innovating Solutions - Romania va realiza componenta de navigație bazată pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigație și control (GNC) și FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery), destinat detectării, izolării și reparării erorilor. În plus, GMV este responsabilă de dezvoltarea și producția echipamentului de zbor destinat procesării de imagine - unitatea de procesare de imagini. ATOS România prin ATOS Convergence Creators vizează realizarea de sisteme de testare ale satelitului la sol și o procesare de date primară. EFACEC România va produce și testa, atât pe partea de hardware, cât și software, un altimetru planetar (Planetary Altimeter - PALT).

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000 va fi implicat în realizarea altimetrului, mai exact în proiectarea acestuia, testarea funcționalității optice a instrumentului, precum și realizarea echipamentelor de suport optic de la sol.

Pentru a lua parte la diversele evenimente legate de misiunea DART, precum și pentru realizarea de interviuri, reprezentanții media sunt rugați să se înscrie în prealabil. Termenele limită pentru înscriere, precum și formularele necesare sunt disponibile aici.

Credit imagine: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben