City of Turku

04/29/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/29/2024 07:44

Digitön päivä auttaa lukiolaisia keskittymään ja kohtaamaan toisensa

  • Etusivu
  • Digitön päivä auttaa lukiolaisia keskittymään ja kohtaamaan toisensa
29.04.2024
Älypuhelimet ja tietokoneet jätetään kotiin tai kaappiin ja otetaan digiloikka taaksepäin. Keskittymiskyky paranee ja on helpompi olla oikeasti läsnä. Kuulostaako hyvältä? Lukiolaisten digitön päivä olisi varmasti tervetullut kokeilu kenelle tahansa.

Kaikki alkoi sähkökatkosta

Idea digittömästä päivästä syntyi Turun Klassillisessa lukiossa viime vuonna melkein kuin sattuman kauppana. Opettajankokouksessa koulun rehtori Kai Heino ilmoitti mahdollisesta sähkökatkosta ja opettajakunta alkoi miettiä, miten opetus järjestettäisiin ilman sähköisiä järjestelmiä. Haasteesta kasvoikin hyvä opetuksellinen idea.

- Innostuttiin ajatuksesta ottaa digiloikka taaksepäin. Koulussa olemme huolestuneita viime vuosien uutisoinnista koskien sitä, miten nuoret ovat jatkuvasti nenä kiinni kännykässä eivätkä enää keskustele keskenään. Päätettiin tehdä digittömästä päivästä osa toimintakulttuuria, kertoo päivää ideoimassa ollut lehtori Pekka Tolonen

Digittömänä päivänä tietokoneet ja kaikki älylaitteet jätetään kotiin. Opetus tapahtuu vanhaan tyyliin, perinteisiin kirjoihin, paperiin ja kynään nojaten. Turun klassillisessa lukiossa digitöntä päivää vietetään jokaisen periodin toisena perjantaina. Muutokset ajankohtaan ovat mahdollisia, kuten vappuviikolla, jolloin digitöntä päivää vietetään vappuaattona 30.4.

- Periodin vaihtuessa ohjelmassa on muutenkin ryhmäytymistä. Digittömyys antaa mahdollisuuden ajatella asiat uudelleen, se edesauttaa ryhmäytymistä ja mahdollistaa nuorten kommunikoinnin ja kohtaamisen keskenään suoraan, eikä älylaitteiden välityksellä, Tolonen sanoo.

Kokemukset Digittömästä päivästä ovat olleet positiivisia. Sen kannustamana päivä on levinnyt myös muihin Turun seudun lukioihin, kuten Kerttulin lukioon, jossa sitä on jo hyvin kokemuksin ehditty viettää kahteen otteeseen.

Keskittymistä ja käsin kirjoittamista

Opiskelijoiden keskuudessa digitön päivä on otettu hyvin vastaan. Toisissa oppiaineissa digittömyyden toteuttaminen on toisia helpompaa. Mutta opettaja voi käyttää opetuksen toteutuksessa omaa harkintaansa. Aina ei ole täysin mahdollista tai tarkoituksenmukaista palata menneiden vuosien opetustyyliin.

- Ilmaisutaidon luennot sujuvat ongelmitta, mutta joissakin aineissa kaikki opettajan aineistot ovat digitaalisessa muodossa. Digittömänä päivänä onkin hyödynnetty monisteita ja opettaja on kirjoittanut sisältöjä taululle, mistä olemme voineet kirjoittaa käsin muistiinpanoja, Turun klassillisessa lukiossa toista vuotta opiskeleva Essi Juvonen kertoo.

Käsin kirjoittamisessa ja tietokoneella naputtelussa on molemmissa omat hyötynsä oppimisen kannalta. Tietokoneella kirjoitetut opintomuistiinpanot ovat siistimpiä kuin käsin kirjoitetut ja muistiinpanoja on helpompi jäsennellä ja säilyttää tulevaisuudessa siintäviin ylioppilaskirjoituksiin opiskelua varten. Mutta tiedon omaksuminen on helpompaa kynää pyöritellessä.

- Asiat jäävät paljon paremmin mieleen, kun muistiinpanot kirjoittaa itse käsin. Samoin matikassa asiat jäävät paremmin ikään kuin lihasmuistiin. Jos on tietokoneella, siinä on aina niin paljon muita häiritseviä ärsykkeitä, toista vuotta lukiossa opiskeleva Hertta Lehtonen pohtii

Opiskelun digitaalisuudessa on kuitenkin kiistämättömiä hyötyjä, kuten vaikkapa paljon keveämpi koulureppu. Lehtonen ja Juvonen muistelevat päätään puistellen yläkoulun reppujen painoa, kun kannettavana saattoi olla viiden eri aineen teksti- ja tehtäväkirjat, vihot ja muut koulutarvikkeet. Digissä ja digittömyydessä on kuitenkin puolensa.

- Silti ikävoin joskus yläkoulua, jolloin opiskelu oli digittömämpää ja kirjoitettiin enemmän vihkoihin. Mutta koen myös, että digikirjoissa oleva kuunteluvaihto on todella hyödyllinen. Pitkillä koulumatkoilla voi ennen koetta kerrata aihealueita kuuntelemalla. Mutta opetuksessa olisi hyvä olla vaihtelua. Minua ei haittaisi, vaikka digitön päivä olisi kerran viikossa, Juvonen sanoo.

Yksi Digittömän päivän suurimpia hyötyjä on jatkuvan digihälyn ja ylimääräisten ärsykkeiden katoaminen näköpiiristä. Aivot saavat kaivattua lepoa ja opiskelustressikin hälvenee.

- Kun kaikki koneet ovat kiinni, olo on jotenkin rentoutuneempi ja on paljon helpompi keskittyä, Juvonen tiivistää päivän hyödyt.

Digitöntä päivää vietetään Turun Klassillisessa lukiossa 30.4.