Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

08/19/2022 | Press release | Distributed by Public on 08/19/2022 08:20

19 august – Ziua Națională a Apicultorului

19 august 2022, Chișinău - Tradițional, la data de 19 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Apicultorului. Cu acest prilej, astăzi, la Cahul a fost organizat un eveniment dedicat crescătorilor de albine și produselor apicole. Secretarul de Stat Iurie SCRIPNIC a efectuat o vizită la Cahul, unde a adresat un mesaj de recunoștință și apreciere apicultorilor pentru reușitele obținute în activitatea desfășurată. De asemenea, în numele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a oferit diplome următorilor apicultori profesioniști: Sergiu Pâslaru, Ion Chirilenco, Mihail Curjos.

"Vă mulțumim pentru munca zilnică, dragostea și răbdarea cu care sunt crescute familiile de albine, fiindcă datorită muncii voastre, astăzi, mierea țării noastre este cunoscută și apreciată în toată lumea", a subliniat oficialul.

Totodată, oficialul a apreciat acctivitatea Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) și Asociației Exportatorilor de Produse Apicole (AEPA).

"În acest an, cu suportul ANARM și a proiectului USAID, a fost modificată Legea apiculturii și elaborat Sistemul Informațional pentru Protecția Albinelor (BeeProtect), ce va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2023. Platforma va fi utilizată de către apicultori și producătorii agricoli în scopul înregistrării și notificării reciproce a informațiilor privind aplicarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților în timpul amplasării stupinelor la pastoral. Totodată, grație eforturilor comune, numărul familiilor de albine a crescut în anul 2021 până la 250 mii. De asemenea, a crescut exportul de miere cu 200 tone. În anul 2021 s-a exportat 3,6 mii tone de miere, dintre care 2,7 au ajuns pe rafturile din Uniunea Europeană. În anul 2022 s-a exportat 1,4 mii tone de miere, dintre care 1000 tone au fost livrate în UE. Rezultatele înregistrate sunt de bun augur și ne inspiră încrederea că, ramura are perspective promițătoare", a menționat oficialul.

În raionul Cahul sunt înregistrați și autorizați 312 de apicultori cu un efectiv de 7,3 mii familii de albine, dintre care 30 dețin stupini cu un efectiv de familii de la 100 la 400.