AIK Fotboll AB

02/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 02/24/2024 03:26

Fjärde cupmötet med Gefle IF FF

Svenska cupen startade 1941 och första gången som AIK och Gefle IF möttes i cupspelet var den 26 juni 1988. Det var två dagar efter midsommarafton och på ett soligt Strömvallen i Gävle hade 1 631 åskådare samlats för att se serieledarna i Division 1 Norra ta sig an AIK, som låg på tionde plats i Allsvenskan. AIK:s självförtroende var stukat efter att åkt på två förluster mot Malmö FF inom loppet av bara några dagar innan cupmötet med Gefle IF. Hemmalaget kom till matchen utan att ha tränat på en vecka, men det märktes inte. AIK saknade sin främste målgörare Thomas Johansson och hade målvakten Johny Murray mellan stolparna. Det var dock AIK som tog ledningen då Niclas Kindvall i mitten av den första halvleken slog in 1-0, men Gefle vände till 3-1 innan paus och 4-1 en bit in i den andra halvleken. AIK reducerade sent genom Thomas Johansson och Björn Kindlund, men slutresultatet blev 4-3 till Gefle IF och AIK var utslaget. AIK åkte även på en olycklig skada i den första halvleken, då mittbacken Mats Olausson bröt näsbenet. Stor matchhjälte för hemmalaget var Pelle Olsson, som under många år var chefstränare för just Gefle IF, med ett mål och två målgivande passningar.

Elva år senare, den 20 mars 1999, var det dags för nästa cupmöte mellan AIK och Gefle IF. Matchen skulle egentligen ha spelats på en grusplan i Gävle, men flyttades istället till Vagnhärad i Trosa kommun. Det bistra vårvädret gjorde dock att gräsmattan inte var spelduglig, och istället flyttades matchen till konstgräset på Skytteholms IP i Solna. 2 233 åskådare var på plats och fick se debutanterna Christer Mattiasson och Andreas Johansson skjuta AIK till en 2-0-ledning innan pausvilan. Mittfältaren Thomas Lagerlöf fastställde slutresultatet till 3-0 i den andra halvleken.

Den 13 april 2000 möttes lagen för tredje gången i Svenska cupen och det var då åttondelsfinal och spelplatsen var Råsunda fotbollstadion i Solna. AIK var inte bra i den första halvleken, men tog i den 57:e matchminuten ledningen genom Christer Mattiasson och två minuter senare slog Andreas Andersson in 2-0 innan Hans Bergh i slutminuterna fastställde slutresultatet till 3-0 inför de 4 536 åskådarna på plats.

AIK har inför lördagens möte noterat 2V-0O-1F mot Gefle IF Svenska cupen. Biljetter till lördagens match köps via denna sida.