Ministry of National Defence of the Hellenic Republic

05/23/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/23/2024 12:00

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της Hellenic Association for Energy Economics

Αρχική >3η Θέση> Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της Hellenic Association for Energy Economics

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της Hellenic Association for Energy Economics

23 Μαΐου, 2024

Προηγούμενο1
Επόμενο1

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της Hellenic Association for Energy Economics (ΗΑΕΕ).

Ο κ. Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας :

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ένα μεγάλο κτιριακό δυναμικό, εξαιρετικά ενεργοβόρο, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές δομές, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται πολύτιμοι πόροι.

Έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά τη δομή και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που, μεταξύ άλλων, περιέχει ένα ενεργειακό σχέδιο που περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η ενεργειακή θωράκιση και το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων, η εγκατάσταση ΑΠΕ και πληθώρα άλλων για την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Ήδη σε όλα τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τρέχουν ή έχουν ολοκληρωθεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης.

Το Υπουργείο μας έχει από την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Έχουν υποβληθεί, και σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκριθεί, έργα ύψους 70 εκ. ευρώ σε διάφορα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα, όπως το ΗΛΕΚΤΡΑ. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Prodigee», που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ωριμάζουν μια σειρά έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία και άλλων δομών, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για τις πρώτες πράσινες μονάδες όπου στόχος μας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει σχεδόν το 100%.

Για τις προτεραιότητες του Υπουργείου που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια:

Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια, της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων και πρωτίστως να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια με επίκεντρο το Αιγαίο πέλαγος.

Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, επειδή η πλειοψηφία των υποδομών είναι υποθαλάσσιες, θα πρέπει να έχουμε το κατάλληλο Πολεμικό Ναυτικό και την κατάλληλη Πολεμική Αεροπορία για να τις υπερασπιστούμε εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, σε ένα τόσο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια παράμετρος με βάση την οποία επανεξετάζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, θέτοντας νέες προτεραιότητες είναι η ενεργειακή ασφάλεια - η δική μας και της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή εργαζόμαστε και για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα των μικρών. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει μια σειρά από έργα για την ηλεκτροδότηση ή και την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης κρίσιμων υποδομών άμυνας της χώρας, με σκοπό τη θωράκιση, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, των ακριτικών νησιών και μικρονησίδων και των στρατηγικών κόμβων, των κέντρων διοίκησης και επικοινωνιών των ΕΔ.

Ποιον ρόλο επιδιώκει η Ελλάδα να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης;

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ενεργειακή σκακιέρα στην Ευρώπη βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση. Σε αυτήν, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδος συνολικά και ειδικά της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί. Έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονες μας και μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι τη Μολδαβία, ενώ έχουμε συμβάλλει επομένως έμπρακτα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο δημιουργώντας εναλλακτικές διαδρομές που ελαχιστοποιούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τα επόμενα χρόνια, οι μεγάλες ενεργειακές υποδομές, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, θα καταστήσουν την Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και της Ευρώπης κάτι το οποίο θα συμβάλλει στον επανασχεδιασμό και το αναπτυξιακό μέλλον της Θράκης, ιδιαίτερα του Έβρου.

Για το πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συνδέονται εμμέσως με την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος της ενέργειας:

Υπάρχει μια ομάδα χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και της Μέσης Ανατολής, η οποία καταβάλλει σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες, ώστε η σύγκρουση, όχι μόνο να παραμείνει οριοθετημένη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και να λάβει τέλος ει δυνατόν άμεσα στη βάση κάποιων αρχών.

Ένας από τους λόγους που χώρες με ετερόκλητα γεωπολιτικά συμφέροντα συνασπίζονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας αφού μιια ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα έθετε σε κίνδυνο την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα πολύ σημαντικά Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά της Υεμένης, που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό (Κόλπος του Άντεν) με την Ερυθρά Θάλασσα και της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, που ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευθεί θα πρέπει να αναμένουμε αποκλιμάκωση αρχικά στο κόστος της ενέργειας και εν συνεχεία την αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση των ναυτικών εμπορικών περασμάτων στην περιοχή, μέσω της Επιχείρησης «Ασπίδες», της μεγαλύτερης στρατιωτική επιχείρησης της ΕΕ υπό ελληνικό όνομα και Διοίκηση. Οι τέσσερις φρεγάτες που συμμετέχουν από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.