Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Croatian Republic

06/19/2021 | Press release | Distributed by Public on 06/19/2021 13:08

Održana inauguracijska plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe

Inauguracijska plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe održana je danas, 19. lipnja 2021., u Strasbourgu, u hibridnom obliku. Konferencija je zajednički pothvat Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije kojim je otvoren novi prostor za raspravu s građanima i građankama o izazovima, prioritetima i smjeru Europske unije u godinama pred nama.

Plenarna skupština okupila je širok krug predstavnika građana, vlada država članica, nacionalnih parlamenata, Europskog parlamenta, Europske komisije, lokalnih i regionalnih vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva.

Države članice na plenarnim skupštinama kao dio izaslanstva Vijeća EU-a zastupaju 54 predstavnika, po dvoje iz svake države članice. U ime Republike Hrvatske, sudjelovale su Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu MVEP-a i Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Putem videoveze plenarnoj skupštini obratila se državna tajnica Metelko-Zgombić. Posebno je pozdravila središnju ulogu građana u Konferenciji te je pozvala na njihov aktivan angažman u ovome procesu. Ujedno se kratko osvrnula na tekuće aktivnosti u Hrvatskoj u sklopu Konferencije.

Plenarna skupština potvrdila je središnju ulogu građanki i građana u aktivnostima u okviru Konferencije. Kroz dijalog, zajednička promišljanja i ravnopravno sudjelovanje različitih dionika, mladih kao i predstavnika država članica i institucija Europske unije tražit će se najbolje ideje, konkretni prijedlozi i rješenja za daljnje oblikovanje naše zajedničke, europske budućnosti.

U sklopu izaslanstva europskih građana, građane Hrvatske predstavljao je Martin Mrša, predsjednik Udruge mladih Mladi u EU. Kao dio izaslanstva nacionalnih parlamenata, Hrvatski sabor su predstavljali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić i potpredsjednica Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac.

Plenarnoj skupštini prethodilo je događanje za europske građane u Lisabonu 17. lipnja. Na njemu je sudjelovalo 27 predstavnika iz nacionalnih panela građana ili nacionalnih događanja u okviru Konferencije. Kao predstavnica građana Hrvatske, sudjelovala je Caterina Rende Dominis iz Udruge mladih Mladi u EU.

Jedinstveno mjesto i alat za prikupljanje doprinosa koji proizlaze iz aktivnosti provedenih u sklopu Konferencije je višejezična digitalna platforma, dostupna na svim službenim jezicima EU-a, čije je sveobuhvatno korištenje potaknuto tijekom plenarne skupštine.

Konferencija o budućnosti Europe, svečano pokrenuta na Dan Europe, 9. svibnja 2021. u Strasbourgu, proces je rasprava s građanima Europske unije o nizu prioriteta i izazova u oblikovanju zajedničke budućnosti, pod zajedničkim vodstvom Europske komisije, Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a, čiji se zaključci očekuju do proljeća 2022., a temeljem kojih će se oblikovati smjernice za budućnost EU-a.