City of Vantaa

04/10/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/10/2024 13:17

Så här gör man i Vanda för att skolorna ska vara trygga och eleverna må bra – ofta förekommande frågor

Så här gör man i Vanda för att skolorna ska vara trygga och eleverna må bra - ofta förekommande frågor

Nyhet -10.4.2024

I Vandas skolor, läroanstalter och daghem följs programmet för att förebygga mobbning. Trygga vuxna och multiprofessionella sakkunniga i läroanstalterna strävar efter att lyssna på eleverna i deras vardagsbekymmer.

Samarbete i grupp stärker elevernas känslomässiga och interaktiva färdigheter. Det förebygger mobbning och ensamhet.

Hur ingriper man i mobbning i skolorna i Vanda?

I skolorna i Vanda ingriper man alltid i mobbning när de vuxna får kännedom om mobbningsfall. Elever och föräldrar uppmuntras att med låg tröskel berätta om mobbning.

I varje skola, läroanstalt och daghem i Vanda finns en grupp som reder ut och ingriper i mobbning. Den hjälper till att lösa, registrera och beskriva situationen. I grupperna deltar sakkunniga inom fostran, lärande och elevvård. Vårdnadshavarna deltar också i utredningen.

En mobbad elev får alltid stöd av en namngiven vuxen stödperson. Denna fungerar som en pålitlig vuxen, som ger barnet eller den unga som mobbats särskilt stöd och hjälp.

Vanda är den första kommunen som har en specialsakkunnig som arbetar med att ingripa i mobbning. Personen har i uppgift att stödja enheterna för fostran och lärande i arbetet med att förebygga och ingripa i mobbning. Han eller hon ska utreda utdragna mobbningsfall och lösa situationer genom multiprofessionellt samarbete.

Varför har man inte alltid ingripit i mobbning?

Till exempel sociala medier möjliggör mobbning så att vuxna inte kan se den. Dessutom vågar inte alla barn och ungdomar berätta om mobbning, eftersom de är rädda för att det gör mobbningen värre.

Vi önskar alltid att barn och unga kommer och berättar om mobbning.

Elever i årskurserna 3-9 i Vanda kan också anmäla mobbning via tjänsten Someturva på finska, svenska och engelska. Via Someturva kan man berätta om mobbning i sociala medier och be om hjälp med att reda ut situationer. I yrkesinstitutet Varia används mobilapplikationen Annie för samma ändamål.

Varför kommenterar Vanda stad inte den mobbning som kommit fram när det gäller fallet med skolskjutningen i Viertola?

Eftersom polisutredningen pågår kan staden inte kommentera saken för att utredningen inte ska störas. Staden förringar eller förnekar inte mobbningen utan följer polisens anvisningar.

Vanda kan kommentera ärenden som gäller mobbning på ett allmänt plan efter att polisens undersökning har avslutats.

Vad gör man i Vandas skolor, daghem och läroanstalter för att förhindra mobbning?

I augusti 2022 togs ett åtgärdsprogram i bruk i Vanda för att ingripa i och förebygga mobbning. Åtgärdsprogrammet gäller varje daghem, skola och läroanstalt i Vanda.

Sedan 2023 har en specialsakkunnig i frågor som gäller ingripande i mobbning arbetat i Vanda. Personen stöder skolorna i arbetet mot mobbning och hjälper till att reda ut de mest krävande fallen.

Skolorna stärker tillsammans med ungdomsservicen och andra partner elevernas välbefinnande i samhället till exempel genom att skapa gruppsammanhållning. Grupperna gör övningar och leker i en avslappnad miljö.

Alla skolor, läroanstalter och daghem har en årsklocka och en plan för välbefinnande. Med hjälp av dem undervisas och stärks emotionella färdigheter och interaktionsfärdigheter.

För finskspråkiga som går i sjuan och svenskspråkiga som går i åttan har man lagt till undervisning om känslor och kommunikationsfärdigheter till en bestående del av undervisningsprogrammet. Ett motsvarande tillägg är på kommande i undervisningsprogrammet för finskspråkiga åttondeklassister och svenskspråkiga sjundeklassister.

Skolor och daghem i Vanda deltar också i verksamhet enligt modellerna ProVaka och ProKoulu. Det för sin del stöder elevernas emotionella färdigheter och interaktionsfärdigheter och styr beteendet i önskad riktning.

Barn, unga och vuxna utarbetar tillsammans gemensamma regler i klasserna. Dessutom finns det i skolor, läroanstalter och daghem ordningsregler som gås igenom tillsammans i början av läsåret.

I skolorna i Vanda arbetar 11 skolcoachar. Coacharna har som mål att stärka en gemensam, trygg och välmående skolkultur samt elevernas delaktighet, motivation och engagemang i skolgången.

I skolorna finns också stödelever, faddrar och tutorer. De är äldre elever som de yngre kan komma och prata med om de behöver hjälp.

Var får barn och unga hjälp med att utreda mobbning i sociala medier?

I Vanda har eleverna i årskurserna 3-9 tillgång till tjänsten Someturva på finska, svenska och engelska. Someturva är en tjänst för att ingripa i mobbning och trakasserier på nätet. Man kan kontakta tjänsten anonymt.

I Someturva erbjuds läromaterial för lektionerna. I skolan får eleverna vägledning i hur tjänsten ska användas. På meddelandeplattformen i Wilma finns dessutom anvisningar för eleverna och vårdnadshavarna om hur man får del av tjänsten.

I yrkesinstitutet Varia används mobilapplikationen Annie för samma ändamål.

Kan klassernas storlek vara en orsak till mobbningen?

I Vanda har en lärare i genomsnitt 20,5 elever. Enligt Utbildningsstyrelsens statistik har gruppstorleken i lågstadieklasserna i Finland 2019 varit i genomsnitt 19,6 elever.

Förutom lärarna följer alla andra anställda vid skolor, daghem och läroanstalter med hur det går till i olika situationer i skolan under dagen och ingriper vid behov i mobbning.

Dessutom arbetar 11 skolcoachar i skolorna i Vanda. De har i uppgift att lägga märke till situationer som lärarna inte nödvändigtvis hinner uppfatta då de är sysselsätta med att undervisa.

Skolcoacharnas mål är också att stärka en gemensam, trygg och välmående skolkultur samt elevernas delaktighet, motivation och engagemang i skolgången. Coacharna strävar efter att vara nåbara för eleverna så flexibelt och med så låg tröskel som möjligt där barn och unga rör sig.

Av skolhälsoenkätens resultat framgår att många elever upplever mobbning. Vad gör man för att förhindra detta?

Våren 2024 har man stött förebyggandet av mobbning och särskilt skolor där skolhälsoenkätens resultat i fråga om mobbning var sämre än i Vanda i medeltal. Skolan Viertolan koulu hör inte till de skolorna.

Under höstterminen 2023 ordnades regionala webbinarier för vårdnadshavarna, där man gick igenom resultaten från skolhälsoenkäten och områdets säkerhetsläge ur barns, ungas och vårdnadshavares synvinkel. Ett tema var förebyggande av och ingripande i mobbning.

Skolhälsoenkäternas resultat enligt skola har behandlats tillsammans med skolornas elevvårdsgrupper. Skolorna har valt ut områden som ska utvecklas. Genomförandet av dem följs upp våren 2024.

Hur tryggas skolornas säkerhet i Vanda?

Enheten för stadens säkerhet samt läroanstalterna och enheterna inom småbarnspedagogiken samarbetar intensivt för att trygga säkerheten. Vanda stad har en gemensam poliskoordinatortjänst med polisinrättningen i Östra Nyland.

Skolorna och läroanstalterna har mycket grundliga anvisningar för krisberedskap och hur man hanterar dem. Alla skolor har en säkerhetsplan till sitt förfogande samt Vandas program för att förebygga mobbning. Skolorna övar regelbundet på att agera och skydda sig i olika hotfulla och farliga situationer. Några skolor har också alarmknappar.

Riskerna kartläggs på förhand. För att garantera säkerheten i skolorna finns det olika larmsystem, såsom brandlarmsystem och övervakningskameror.

Hur följs elevernas välbefinnande upp i skolorna?

Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar för elevvården i skolorna i Vanda. Sakkunniga inom elevvården arbetar i skolor och läroanstalter och träffar dagligen elever där de rör sig.

Vi följer med hur åtgärderna för att stöda välbefinnandet förverkligas bland annat med hjälp av skolhälsoenkäten och andra enkäter som görs regelbundet. Med hjälp av skolhälsoenkäten har man också hållit kontakt med barnens vårdnadshavare.

Stadens verksamhetsområde för fostran och lärande har i vår hjälpt till med att förebygga mobbning särskilt i de skolor som i skolhälsoenkäten som publicerades 2023 fick de sämsta bedömningarna då det gällde att förebygga mobbning i skolan.

Andra enkäter är bland annat enkäter som besvaras via School Day-applikationen om elevernas välmående, Kiva skola-enkäten samt skolornas och läroanstalternas egna enkäter. Svaren kommer att ligga till grund för åtgärder för att ta itu med mobbningen.

I Vanda arbetar också skolcoacher som är nära de unga varje dag. De diskuterar med ungdomarna, hjälper med bekymmer och vardagsfrågor och lyfter fram barns och ungas behov. Skolcoachernas närvaro bidrar till att minska mobbningen i skolan.

Hur får hjälpbehövande barn och ungdomar den hjälp de behöver?

De flesta barn och unga mår bra, men en liten del mår dåligt. Deras illamående har blivit värre.

När det gäller att säkerställa barns och ungas välbefinnande har vi ett mycket nära samarbete med välfärdsområdet. Välfärdsområdet ordnar lagstadgade social- och hälsovårdstjänster.

Välfärdsområdet producerar också skolornas elevvårdstjänster. Sakkunniga inom elevvården arbetar i skolor, läroanstalter och småbarnspedagogiken och träffar barn och unga dagligen.

Sakkunniga inom välfärdsområdet hjälper vid behov familjer också hemma eller i familjerådgivningen. Dessutom finns det egenvårdstjänster, såsom enkla elektroniska rådgivningstjänster. Också inom rådgivnings- och handledningstjänsterna kan man få svar på frågor och bekymmer. Barnskyddet är vid behov en åtgärd som används i sista hand.

Välfärdsområdet har också många tjänster inom tredje sektorn som ger sektorsövergripande stöd. Alla aktörer ansvarar för barns och ungas välbefinnande. Det viktigaste är att vi som samhälle tillsammans inkluderar alla barn. Det är det bästa förebyggande stödet.

Hur bekämpas illamåendet bland barn och unga i Vanda?

Alla åtgärder för att främja barns och ungas välbefinnande är av yttersta vikt. I Vanda har man i förebyggande syfte gjort ett omfattande arbete för barns och ungas välbefinnande bland annat i skolor, läroanstalter, småbarnspedagogik och ungdomsservice.

Målet är att de unga ska ha möjlighet att komma med i gemensam verksamhet och vara en välmående del av gemenskapen. Unga kan mötas bland annat i ungdomslokaler där det finns trygga vuxna i närheten. Ungdomsarbetet ute på fältet i Vanda åker omkring och diskuterar med de unga, följer deras situation, bemöter oro och svarar på frågor.

I Vanda varierar barns och ungas behov något i olika områden. För tillfället vidtar vi åtgärder för att se till att det finns möjlighet att uppleva gemenskap i alla områden.

Vi kommer att fortsätta att stärka det regionala samarbetet mellan olika aktörer.

Keywords

GrundskolorMobbningShow all keywords

Dela innehåll