Prodplast SA

06/10/2024 | Press release | Distributed by Public on 06/10/2024 02:20

Emisii de carbon reduse cu 500 de tone in 9 luni

June 10, 2024

Emisii de carbon reduse cu 500 de tone in 9 luni

În cele nouă luni de la instalarea panourilor solare, Promateris a redus emisiile de carbon cu 510.086 kg, echivalentul emisiilor anuale a 112,45 de mașini.

Promateris și-a asumat angajamentul de a adopta practici sustenabile și de a contribui la reducerea amprentei de carbon. În august 2023, compania a finalizat instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 1 MWp pe acoperișul fabricii sale din Buftea. Acest proiect face parte din eforturile Promateris de a trece la utilizarea energiei regenerabile și de a reduce impactul asupra mediului.

Acest sistem generează aproximativ 19% din necesarul de energie al companiei, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și ajutând la producția de ambalaje cu o amprentă redusă de carbon.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unui grant din partea EEA & Norway Grants. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile. Instalarea centralei fotovoltaice a fost realizată de către compania românească Simtel, iar proiectul a fost implementat în parteneriat cu compania norvegiana Norsk Energi.

Rezultate 9 luni de la implementare

În urma implementării sistemului fotovoltaic, Promateris a înregistrat următoarele rezultate semnificative într-un interval de 9 luni:

1. folosind energia solară pentru producția de ambalaje biodegradabile și compostabile, compania și-a redus dependența de sursele de energie bazate pe combustibili fosili.

2. în 9 luni de la instalare, Promateris a redus emisiile de carbon cu 510.086 kg, reprezentând echivalentul emisiilor a 112,45 de mașini pe parcursul unui an. Acesta este un pas semnificativ către atingerea obiectivelor de decarbonizare ale companiei.

3. reducerea cu 20% a costurilor cu energia electrică, având un impact pozitiv direct asupra eficienței financiare a companiei.

Obiective de decarbonizare

Reducerea emisiilor de CO2 este una din cele mai importante ambiții ale grupului industrial Promateris, care și-a propus ca până în 2030 să folosească exclusiv surse de energie electrică verzi.

Promateris demonstrează, prin acest proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, că se poate atinge echilibrul între dezvoltare economică și protecția mediului înconjurător. Angajamentul său ferm față de sustenabilitate și inovație îi poziționează în fruntea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de construire a unui viitor mai verde și mai durabil. De asemnea, grupul industrial se plasează ca un model de bune practici în zona companiilor care au obiective de decarbonizare a activităților.