Universitatea Alexandru Ioan Cuza

03/07/2024 | Press release | Distributed by Public on 03/07/2024 09:20

UAIC a inaugurat clădirea Corpului O

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (UAIC) a inaugurat joi, 7 martie 2024, la ora 13.00, clădirea Corpului O. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, Înaltpreasfinţitul TEOFAN, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Vasile ASANDEI, Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, Președintele Senatului UAIC, Costel ALEXE, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Deputatul Iulian-Alexandru MURARU, conf. univ. dr. Ioan MILICĂ, Directorul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iași, prorectori, decani, profesori și studenți.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a declarat: "Momentul de astăzi este unul deosebit, pentru că pe 6 octombrie 2016, la începutul primului mandat de rector, inauguram librăria din corpul B și îi propuneam domnului primar un parteneriat prin care să edificăm o bibliotecă modernă. Clădirea pe care o inaugurăm acum va găzdui bibliotecile facultăților de Istorie și Litere, care acum funcționează într-un imobil impropriu, unde vom construi sediul Institutului de Cercetări Interdisciplinare, proiectul fiind deja demarat. De asemenea, această bibliotecă va găzdui și fondul de carte al Facultății de Fizică, dar și arhiva Universității. Să înființezi o bibliotecă cred că este în acord cu cerințele unei educații moderne, la standarde europene. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv. Sunt bucuros pentru această realizare și sunt convins că studenții facultăților de Fizică, Istorie și Litere dar și ceilalți studenți sau cercetătorii științifici vor găsi aici un loc potrivit pentru studiu, educație, formare și cercetare."

Vasile ASANDEI, Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a declarat: "Ne bucurăm că banii europeni, gestionați prin ADR Nord-Est, aduc astfel de obiective la viață. Trăim într-o perioadă paradoxală, în care cunoașterea a devenit foarte accesibilă, dar mulți oameni încă nu apelează la cunoaștere. De aceea, un corp de clădire la acest nivel, mai ales o bibliotecă, în care să vină tinerii să studieze, este un proiect cât se poate de util și lăudabil. Sunt foarte încântat să văd că munca noastră, a colegilor mei și a colegilor din Universitate dă asemenea rezultate."

Ceremonia a început cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de Înaltpreasfinţitul TEOFAN, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Au mai luat cuvântul Costel ALEXE, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iaşi, Deputatul Iulian-Alexandru MURARU, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU, Președintele Senatului UAIC, conf. univ. dr. Ioan MILICĂ, Directorul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iași.

Inaugurarea clădirii Corpului O a fost transmisă în direct pe canalul de YouTube al UAIC, înregistrarea fiind disponibilă aici: https://www.youtube.com/watch?v=F0dTem2uAq4

Corpul O a fost construit în anul 1924 și a fost mai întâi cămin studențesc, apoi a fost amenajat pentru activități didactice și administrative. Întrucât se afla într-o stare avansată de degradare, a fost restaurat cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul proiectului Consolidarea și refuncționalizarea clădirii corpului O a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, cu o valoare totală de 14.524.034,78 lei. Implementat în perioada 2017-2023, proiectul și-a propus valorificarea potențialului clădirii cu o suprafață construită de 708 mp, prin lucrări de reabilitare, modernizare și prin dotarea spațiilor în vederea înființării unei biblioteci moderne, care să adune fondul de carte al facultăților într-un singur spațiu.