LRF - Lantbrukarnas Riksförbund

10/01/2024 | News release | Distributed by Public on 10/01/2024 11:53

LRF Värmland uppmanar regeringen: Dags att infria löften om stärkt äganderätt i skogen

Artskyddet och implementeringen av naturrestaureringslagen var frågor som stod på agendan när LRF Värmland träffade riksdagsledamot Marléne Lundh Kopparklint (M) för att uppmana regeringen att börja leverera på de löften som givits under valrörelsen.

Vi har nu passerat halvtid inom nuvarande mandatperiod för regeringen och många värmländska skogsägare väntar nu på givna löften om stärkt äganderätt i skogen ska infrias. Med anledning av detta träffade LRF Värmland måndagen 16 september Marléne Lundh Kopparklint (M), riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, för att diskutera de största orosmolnen för Sveriges och Värmlands skogsägare; artskyddet och implementeringen av naturrestaureringslagen.

Kontraproduktivt för den biologiska mångfalden

Mötet ägde rum ute i fält hos Peter Berg, i Ölme. Där besökte mötesdeltagarna bland annat ett hygge där Peter exempelvis lämnat kvar gamla aspar, löv och undervegetation i naturvårdsyfte, med risken att eventuellt förlora rätten till marken på grund av ovan nämnda hot. Daniel Andersson, ledamot i regionstyrelsen och ansvarig för skogsfrågor, lyfte vikten av att den nu pågående artskyddsutredningen hamnar rätt.
- Höga naturvärden och skyddade arter har blivit en ekonomisk börda för enskilda skogsägare och riskerar därmed att bli kontraproduktivt för den biologiska mångfalden. Därför måste tillämpningen av artskyddet förändras och just nu ligger allt i händerna på regeringen. Den pågående artskyddsutredningen måste hamna rätt för att göra skillnad, säger Daniel.

Stora skillnader på referensnivåer

Erik Forsberg, regionordförande LRF Värmland, fortsatte på samma spår som Daniel för implementeringen av naturrestaureringslagen.

- Detsamma gäller implementeringen av naturrestaureringslagen. Sverige har två år på sig att ta fram en restaureringsplan, det är den planen som avgör hur stor påverkan lagen kommer att få för jord- och skogsbruket. Sätts till exempel referensnivån för skogliga naturtyper enligt Naturvårdsverkets förslag kommer 2,6 miljoner hektar naturskog återskapas. Sätts referensnivån vid året för Sveriges EU-inträde, så som flera andra länder gjort, så har vi redan nått över målet, säger Erik.

Som sammanfattning kan konstateras att det är det den politiska styrningen som nu har avgörandet och från LRF Värmlands sida framfördes ett tydligt medskick till Marléne - det är dags att leverera. Båda dessa frågor måste upp högt på den politiska agendan om de löften som gavs i valrörelsen ska infrias. Något Marléne lovade att ta med sig och föra vidare till sina kollegor i regeringen.

Martina Philip
regionalt sakkunnig LRF Väst
[email protected]
076-110 05 96