Vrije Universiteit Brussel

05/09/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/08/2024 23:41

VUB herdenkt verzetsstrijders voor de vrijheid

VUB herdenkt verzetsstrijders voor de vrijheid

Op 8 mei 1945 gaf Nazi-Duitsland zich over en kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Deze verwoestende oorlog eiste tussen de 70 en 85 miljoen levens en was het directe gevolg van een moorddadige, racistische en genocidale ideologie. Maar gedurende de oorlog kwamen overal in Europa ook moedige burgers in verzet tegen die ideologie. Ze drukten en verdeelden verzetsbladen, bijvoorbeeld, en vernietigden Duits materieel, op gevaar van hun eigen leven. Bijna 80 jaar later vormen ze een lichtend voorbeeld voor al wie als hen de vrijheid hoog in het vaandel voert. Op 8 mei 2024 vierde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de waarden van vrijheid en verzet met de inhuldiging van het Verzetspad.

De geschiedenis van de VUB is sterk verweven met die van het Belgisch verzet. In 1941 sloot de moederuniversiteit ULB als enige Belgische universiteit de deuren uit protest tegen de Duitse inmenging. Een deel van de studenten en professoren bood clandestien verzet aan de bezetter en betaalde daarvoor een hoge tol. Elk jaar huldigen de VUB-studenten de omgekomen vezetsleden tijdens Saint-V. De verhalen achter de herdachte namen zijn echter weinig bekend. Dat komt deels door een gebrek aan aandacht voor verzetsgeschiedenis in Vlaanderen. Daar komt nu verandering in.

Op 8 mei, ook wel V-day genoemd, hulde de universiteit het Verzetspad in. Langs het pad hangen portretten van mensen uit het verzet.

"Wanneer de vrijheid in gevaar komt, is verzet belangrijk", klinkt het bij de universiteit. "Het is een les die ontelbare verzetsmensen uit de tweede wereldoorlog ons geleed hebben. Ook vandaag komen wereldwijd mensen op tegen ideologieën, machthebbers en oorlogsvoerders die burgers de vrijheid ontzeggen. Om de verzetsmensen uit het verleden én het heden te eren, herdopen we een van de paden op onze Main Campus tot Verzetspad, met erkenningsplaten voor verzetsmensen van gisteren en vandaag. Want aan hen hebben wij allemaal onze persoonlijke vrijheid te danken".

Het archief van de VUB en de vrijzinnigheid CAVA was verantwoordelijk voor de biografie van drie van deze verzetsmensen die een link met de VUB hebben.

"We hebben vanuit het archief een biografie gemaakt van drie verzetsmensen die duidelijk een link met de ULB/VUB hebben. De eerste is Frans Lenaerts, een arts die een specialisatie volgde aan de ULB. Dan hebben we de eerste rector van de VUB, Aloïs Gerlo. En tenslotte, Karel Cuypers, die een kleine opdracht als professor sterrenkunde aan de VUB had en een van de stichters was van het humanistisch verbond. Daarnaast krijgen ook andere verzetshelden een plaats op het Verzetspad", aldus coördinator van CAVA Rik Röttiger.

Tijdens de plechtigheid namen onder andere Henri Heimans, zoon van verzetsmensen, en VUB-student Brent Huygh het woord.

Op 17 mei 2024 lanceert de VUB officieel de leerstoel 'Sporen van het verzet'. De persuitnodiging volgt begin volgende week.

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken

en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

Contact

Koen SteinPerscontact wetenschap & innovatie

Lees meer

CO