Results

Ministry of Defence of the Netherlands

06/03/2020 | Press release | Distributed by Public on 06/03/2020 04:26

Land- en luchtmacht trainen uitschakelen van doelen

Nieuwsbericht | 03-06-2020 | 12:08

Jachtvliegtuigen van de luchtmacht trainen deze week het uitschakelen van gronddoelen. Deze close-air support-missies voeren de vliegers uit met zogenoemde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers). Deze landmachtmilitairen geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen zodat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. Dat gebeurt nu gesimuleerd.

[Attachment]

F-16's.

Gezamenlijk trainen is noodzakelijk om ook in conflictgebieden goed te opereren. De luchtmacht deed afgelopen jaren veel ervaring op. Dat gebeurde onder meer bij het uitschakelen van doelen van terreurorganisatie ISIS in Irak en Syrië. Het is belangrijk toen opgedane kennis door te geven aan jonge vliegers en JTAC-ers.

Om praktijksituaties als deze te beoefenen wordt er boven militair terrein de Marnewaard en tussen Dokkum en Winsum gevlogen. Dat gebeurt nog tot en met donderdag tot 00.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.
De jachtvliegtuigen, en in de avonduren een civiel straalvliegtuig, vliegen deze week soms lager dan gebruikelijk.

Mogelijk wordt door onvoorziene omstandigheden van het geplande vliegschema afgeweken. Kijk voor meer informatie of het indienen van klachten op: www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.