Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

07/28/2023 | Press release | Distributed by Public on 07/28/2023 08:05

Secretarul de stat Iurie Scripnic a discutat cu fermierii din raionul Fălești

28 iulie 2023, Chișinău - Viziunea și prioritățile asumate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind sprijinirea dezvoltării sectorului agroindustrial au fost discutate de către secretarul de stat Iurie Scripnic, alături de agenții economici și primarii din raionul Fălești.

Dialogul a fost focusat pe provocările și evoluțiile din sector, investițiile efectuate, necesitățile exploatațiilor și politicile de stat menite să susțină dezvoltarea fermelor.

Iurie Scripnic a declarat că ministerul colaborează strâns cu partenerii internaționali pentru a obține suport în dezvoltarea afacerilor agricole și în procesul de armonizare a legislației naționale la cerințele Uniunii Europene.

"Cu structurile UE avem o interacțiune dinamică, întrucât suntem în proces de transpunere a circa 70 de acte europene. Suntem determinați să întreprindem toate acțiunile pentru a putea accesa fondurile de preaderare destinate agriculturii", a comunicat Iurie Scripnic.

Oficialul a menționat și reușitele ce au fost obținute în colaborarea cu experții și donatorii străini, menționând că producătorii autohtoni au dreptul să exporte carne procesată de pasări și ouă de categoria A și B pe piețele UE. Audiența a fost informată și despre proiectul "Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), ce a fost lansat recent, având o valoare totală de circa 55milioane dedolari SUA, bani ce vor fi utilizați pentru dezvoltarea fermelor zootehnice, a sistemelor de irigare și pentru sporirea capacităților ANSA, AIPA și a Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală.

În partea a doua a zilei, Iurie Scirpnic alături de reprezentanții AIPA și ANSA au mers la GIFIS-FARM, exploatație de creștere a bovinelor de rasa Holstein și de creștere a caprinelor de rasa Saanen. Întreprinderea asigură condiții optime pentru creșterea animalelor, fiind dotată și cu unitate de procesare a laptelui. Pe parcursul activității, din bugetul de stat, antreprenorul Marin Bitiu a beneficiat de subvenții pentru achiziționarea animalelor, a tehnicii și utilajelor moderne, astfel reușind să dezvolte una dintre cele mai performante exploatații zootehnice.

Ulterior, au vizitat și gospodăria țărănească a fermierului Igor Brașoveanu din satul Făleștii-Noi, specializată pe creșterea bovinelor de rasa Bălțata cu negru. Anul trecut, antreprenorul a realizat investiții de peste 1 milion de lei în utilarea și inovarea tehnologică a fermei. Pentru a facilita investițiile, Guvernul a interevnit cu suport financiar de peste 600.000 de lei, prin măsurile de subvenționare dezvoltate de MAIA și implementate de AIPA.

Pe parcursul anului 2022, agenții eocnomici din raionul Fălești au depus circa 300 de cereri de solicitare a subvențiilor. Până în prezent au fost soluționate 261 de cereri, fiind debursată suma de 29 milioane de lei pe conturile agricultorilor.