Universitatea Babes-Bolyai

06/05/2023 | Press release | Distributed by Public on 06/05/2023 10:09

UiPath și UBB cofondează la Cluj-Napoca “Centrul National de Excelență în Automatizarea Robotică a Proceselor”

5 iunie 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB - http://www.ubbcluj.ro), una din cele mai reprezentative universități din Europa Centrală și de Est, și Compania UiPath (https://www.uipath.com/), primul decacorn european în SaaS (software as a service/cloud), au convenit realizarea unui parteneriat strategic, cu implicații asupra creșterii competitivității studenților și a sectorului public și socio-economic în industria de automatizare software.

Ca prim pas în acest parteneriat strategic, UBB și UiPath au co-fondat "Centrul National de Excelență în Automatizarea Robotică a Proceselor" (Robotic Process Automatisation/RPA), găzduit de UBB. În cadrul acestui Centru se vor dezvolta competențele studenților și ale cadrelor academice din universitate (dar și ale altor actori din afara UBB) în tehnologia RPA și inteligența artificială (dar și în alte tehnologii conexe), Centrul contribuind astfel la creșterea angajabilității studenților pe piața muncii, digitalizarea sectorului public și socio-economic și la inițierea unor startup-uri care se adresează rezolvării provocărilor din această nouă eră digitală.

"UBB este partenerul European Institute of Innovation and Technology (EIT) pentru Biroul EIT Digital în România și un hub național de tehnologii innovative (ex. în inteligență artificială, "cybersecurity", realități virtuale/augmentate/mixte și roboterapie (mai ales cu aplicații în sănătate), bionanotehnologii, tehnologii medicale, sustenabilitate, mediu și schimbări climatice etc.), coordonând inclusiv strategia națională în "quantum communication". Tehnologiile UBB sunt altfel în peisajul național, înscriindu-se în paradigmele marilor universități comprehensive care dau tonul în noile revoluții industriale (și în dezvoltările din cadrul lor) la nivel internațional, deoarece, prin profilul academic specific, UBB combină creativ știința și ingineria în context socio-uman, ceea ce le face inovative, acceptabile și sigure! UiPath este evident o companie internațională fanion în zona automatizării robotice a proceselor (robotic process automatization - RPA), astfel încât acest demers a venit în mod natural. În plus, probabil că primul curs de RPA din lume, în cadrul UiPath Academic Alliance, a fost cel organizat la UBB (2018-2019), ceea ce ne-a apropiat în demersurile noastre inovative. Centrul este unul de competențe, consultanță și resurse în domeniul RPA și în inteligența artificială, cu implicații mai largi, țintind educația, cercetarea-dezvoltarea-inovarea și relația cu societatea. Centrul este organizat la UBB, dar nu este doar pentru UBB, competențele acestuia putând fi accesate de orice actor interesat în acest domeniu", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

La rândul său, Daniel Dines, CEO UiPath, afirmă: "Mă bucur mult pentru acest parteneriat. UiPath își extinde aplicațiile RPA și în zona inteligenței artificiale, astfel că împreună cu UBB țintim prin acest Centru inovații în aceste direcții."