Government of Croatia

02/16/2020 | Press release | Distributed by Public on 02/16/2020 15:34

Ponovno smo visoko na dnevni red EU-a stavili pitanje proširenja i potpore susjednim državama na europskom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na neformalnom sastanku šefova država Europske unije i Zapadnog Balkana te na donatorskoj konferenciji za Albaniju koja se održava nakon potresa u toj zemlji.

Cilj sastanka je zajednička priprema za zagrebački sastanak na vrhu u svibnju

U izjavi novinarima prije sastanka, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je večeras u Bruxellesu te zahvalnost Charlesu Michelu na organizaciji neformalne večere na kojoj će biti predstavnici država jugoistočne Europe, predsjednik Europskoga vijeća, predsjednica Europske komisije, Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku te on sam kao predstavnik Hrvatske, zemlje koja predsjedava Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci 2020. godine.

'Cilj ovog sastanka je zajednička priprema za zagrebački sastanak na vrhu koji će se održati 6. i 7. svibnja. Izrazito sam zadovoljan da smo s našom inicijativom da se ovaj sastanak održi, i to dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu 2000. godine, ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija Europske unije pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja i pitanje potpore Hrvatskoj susjednih država na njihovom putu prema Europskoj uniji', kazao je Plenković.

Približavamo se pozitivnim odlukama za Sjevernu Makedoniju i Albaniju

Naglasio je da je danas sasvim očito pozitivnije ozračje u odnosu na ono koje je vladalo u listopadu, u kojem će se od Europske komisije i prije zagrebačkog sastanka na vrhu dobiti paket o jačanju investicija, boljem povezivanju i svemu onom što treba pridonijeti gospodarskom rastu susjednih zemalja RH.

Istaknuo je da se približavamo i pozitivnim odlukama za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

'Isto tako želimo da se u Zagrebu postigne načelan dogovor da se ovakvi sastanci održavaju barem svake dvije godine. Smatramo da bi to bilo dobro i potrebno jer je takav institucionalizirani dijalog po meni jamstvo stalnog predanog angažmana svih šefova država i Vlada Europske unije prema zemljama jugoistoka Europe i prema njihovom europskom putu', istaknuo je Plenković, dodajući da je u tom pogledu ova vanjskopolitička inicijativa Hrvatske, naišla na odobravanje i potporu svih institucija.

Predsjednik Vlade uvjeren je da će istog mišljenja biti i njegovi kolege u Europskom vijeću.

'Ovo je jedna prijateljska večera, kako smo Charles Michel i ja dogovarali prošlog vikenda. Najvažnije je da se dogovorimo kako riješiti ove dvije zemlje koje trebaju odluke o početku pregovora, kako pripremiti jedan dobar i pozitivan paket za zagrebački sastanak, a sve druge teme, ukoliko budu otvorene, dobrodošle su'.

Upitan o susretu s članom predsjedništva BiH Željkom Komšićem, predsjednik Vlade je kazao da je ovo prvi susret s njim otkako je izabran u listopadu 2018.

'On je rotirajući u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, bit će ovdje pa ćemo razgovarati', odgovorio je Plenković.
Pisane vijesti