City of Vantaa

05/08/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/07/2024 23:42

Vantaan osallistuvassa budjetoinnissa toteutettavat ideat ovat selvillä - monet niistä liittyvät lasten ja nuorten hyvinvointiin

Vantaan osallistuvassa budjetoinnissa toteutettavat ideat ovat selvillä - monet niistä liittyvät lasten ja nuorten hyvinvointiin

Uutinen -8.5.2024

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusAsukkaatShow all tags

Vantaan osallistuvassa budjetoinnissa äänestettiin huhtikuussa, mihin asukkaat haluavat käyttää 1,2 miljoonaa euroa. Ideat saatiin asukkailta itseltään viime marraskuussa. Äänestyksessä menestyivät varsinkin lasten ja nuorten palveluihin ja hyvinvointiin vaikuttavat ehdotukset. Myös puistoihin ja ulkoiluun liittyviä ideoita sekä tapahtumaideoita etenee toteutukseen jokaisella suuralueella.

Äänestykseen osallistui yhteensä 6 686 vantaalaista, joista suurin osa äänesti verkossa. Kirjastoissa oli mahdollista äänestää myös paperilla. Koko kaupungin äänestysprosentti oli 3,2 % äänestysikäisistä asukkaista (kaikki 13 vuotta täyttäneet). Suurin äänestysprosentti oli Aviapoliksen suuralueella, jossa asukkaista äänesti 5,7 %. Osallistuvan budjetoinnin rahoitus 1,2 miljoonaa euroa jakaantuu Vantaan seitsemälle suuralueille asukasluvun mukaan.

- Kiitos kaikille asukkaille, jotka ovat olleet mukana osallistuvan budjetoinnin eri vaiheissa tähän mennessä. Saimme ennätysmäärän ideoita, joista äänestyksessä oli noin 350 ehdotusta. Nyt asukkaat ovat valintansa tehneet ja hienoja kokonaisuuksia lähtee eteenpäin. Äänestystuloksesta näemme, että Vantaa on nuorten ihmisten kaupunki ja vantaalaiset haluavat panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin, iloitsee Vantaan kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimialan apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand.

Kaiken kaikkiaan 66 ehdotusta toteutukseen

Jokainen asukas saattoi äänestää valitsemallaan suuralueella yhtä tai useampia ideoita, jotka mahtuivat alueen budjettiin. Monella suuralueella rahoitusta sai lasten ja nuorten maksuttomien harrastusten lisääminen. Lisäksi rahoitusta saivat hankkeet, joissa parannetaan liikuntapalveluita: sekä Korson että Tikkurilan suuralueille rakennetaan uudet ulkokuntosalit ja Aviapolikseen ulkotrampoliini, Koivukylässä järjestetään aikuisten höntsäliikuntaa. Myös leffapiknikit kiinnostavat vantaalaisia - useammalla suuralueella järjestään osallistuvan budjetoinnin rahoituksella maksuttomia ulkoilmaelokuvia.

Esimerkkejä toteutukseen edenneistä ideoista

Aviapoliksessa järjestetään ulkoilmaelokuvia ja nuorille pelitapahtuma. Alueen opettajia koulutetaan neuropsykiatristen oireiden tunnistamiseen ja lapsille ja nuorille järjestetään maksutonta harrastustoimintaa. Lisäksi haluttiin ohjattuja ulkokuntosalitreenejä, kausivaloja ja puistotrampoliineja.

Hakunilassa järjestetään lapsille ja nuorille maksuttomia harrastuksia ja parannetaan Sotungin koulun pihaa. Lisäksi Hakunilan nuorisotilalle tulee määräajaksi maksuton välipalatarjoilu ja pakopelitapahtuma. Alueelle saadaan myös penkkejä ja roskiksia sekä pidetään siivoustalkoita.

Kivistössä parhaiten menestyi idea ulkoilmaelokuvista Kenraalinpuistoon. Kivistössä koettiin ainutlaatuinen tilanne, kun kaksi ideaa sai tasan saman äänimäärän. Ehdotukset "Kivistöön uusia parkkipaikkoja" ja "Panostetaan lasten ja nuorten maksuttomiin harrastuksiin Kivistön alueella" saivat molemmat 157 ääntä. Sellaisenaan molemmat hankkeet eivät mahtuneet Kivistön budjettiin. Kaupungin johtoryhmän päätöksellä harrastushanke toteutuu Kivistössä pienempänä, 5 000 € kokonaisuutena. Näin saadaan molemmat hankkeet toteutettua.

Myös Koivukylässä haluttiin panostaa lasten ja nuorten maksuttomiin harrastuksiin ja muuhun toimintaan sekä kirjastossa että kouluissa. Rekolan ja Koivukylän kouluihin rakennetaan aistihuoneet, joissa oppilaat voivat rentoutua ja rauhoittua. Lisäksi äänestettiin puistoihin tapahtumia, lisää liikuntaa ja roska-astioita.

Korsoon saadaan uusi ulkokuntoilupaikka ja lisää roska-astioita sekä korjataan Leppäkorven uimapaikan pukukopit ja suihkualuetta. Korsossa menestyi myös nuorten työllistämishanke nuorisopalveluissa. Lisäksi hankitaan alueen kouluihin mikroja ja vedenkeittimiä.

Eniten ehdotuksia äänestyksessä pääsi läpi Myyrmäessä, joka on Vantaan suuralueista väkirikkain. Myyrmäessä osallistuvan budjetoinnin rahoituksella saadaan lisää ohjaajia kouluihin. Useita ympäristöhankkeita eteni toteutukseen, alueelle lisätään puita, kukkaistuksia ja niittyjä. Lisäksi kunnostetaan Lammaslammen kävelysilta sekä lisätään opasteita ja viitoituksia.

Tikkurilan suuralueelle saadaan uusi ulkokuntoilupaikka ja ulkoilmaelokuvia. Lisäksi äänestyksessä menestyivät monet lapsiin ja nuoriin liittyvät ehdotukset sekä ulkoiluun ja liikuntaan liittyvät ehdotukset. Tikkurilassa menestyi myös idea asukkaiden kausivalokilpailusta, jonka tavoitteena on tuoda iloa pimeään vuodenaikaan.

Kaikki toteutukseen etenevät ehdotukset on julkaistu aluekohtaisilla sivuilla osoitteessa vantaa.fi/osbu.

Seuraavaksi yhteiskehittämisen vaihe

Kaupunki kutsuu asukkaat mukaan äänestyksen voittaneiden ideoiden yhteiskehittämiseen jo toukokuussa. Yhteiskehittämisessä asukkaat ja asiantuntijat laativat yhdessä toteutettavista ideoista tarkemman hankesuunnitelman.

Kehittämistyöhön voit osallistua verkossa tai kasvokkain. Esimerkiksi Vaikuttajapäivän aikana 8.5. lapset ja nuoret pääsevät kehittämään yhdessä heitä koskevia ideoita. Osa läpimenneistä hankkeista voi myös olla niin valmiita, etteivät ne tarvitse yhteiskehittämistä.

Kaupunki toteuttaa äänestyksen voittaneet ideat vuosien 2024-2025 aikana. Edistymistä voi seurata osoitteessa vantaa.fi/osbu.

Avainsanat

Osallistuva budjetointiOsallistu ja vaikutaShow all keywords

Jaa sivu