Lappeenranta University of Technology

04/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/24/2024 04:12

LUTille miljoonalahjoitus – kohteena tekoälyosaaminen ja sähköisen liikenteen vetonaula Lahden kampukselle

Julkaistu24.4.2024
Päivitetty24.4.2024

LUT-yliopisto on saanut miljoonan euron lahjoituksen IoT Paja Säätiöltä. Lahjoitus kohdennetaan kahteen merkittävään IoT-teknologioihin (internet of things, esineiden internet) liittyvään aiheiseen: sähköiseen liikenteeseen ja tekoälyyn.

"Sekä tekoäly että liikenteen sähköistyminen tulevat ryminällä, ja meillä LUTissa ollaan molemmissa etulinjassa. Tämä lahjoitus on todellinen piristysruiske, jonka avulla pysymme jatkossakin kehityksessä aallon harjalla. Tavoitteena on, että yritykset saavat myös tulevaisuudessa yliopistolta tuoreimman osaamisen tekoälyyn liittyvässä opetuksessa ja tutkimuksessa", sanoo LUT-yliopiston kasvujohtaja Petri Ajo.

Tekoälyä hyödynnetään laajasti sähköiseen liikenteeseen kytkeytyvän liiketoiminnan ja innovaatioiden kehittämisessä. LUT uutisoi viime vuonna yhteistyössä Kempowerin kanssa avatusta sähköisen liikenteen tutkimuskeskuksesta (EMRC). Lahjoituksen turvin tutkimuskeskuksen yhteyteen rakennetaan uusi vetonaula - innovaatiotila, jota opiskelijat, tutkijat ja yliopiston yritysyhteistyökumppanit voivat käyttää yhteisenä työympäristönä Lahden kampuksella.

Tekoälyä hyödynnetään vastuullisesti

IoT Paja Säätiö on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tukee yrityksiä IoT-hankkeiden kehityksessä. Microsoftin tuella vuonna 2017 perustetun määräaikaisen, itsenäisesti toimivan säätiön toiminta lakkautetaan kuluvan vuoden aikana ja sen jäljellä oleva pääoma kohdistetaan kolmelle suomalaiselle korkeakoululle.

"Olemme päättäneet käyttää jäljellä olevan osuuden IoT-teknologioiden ja tekoälyn kehitykseen liittyvien hankkeiden ja koulutusohjelmien perustamiseen yhteistyössä LUTin, Aalto-yliopiston ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa. Kun säätiö on lopetettu, jäljelle jääneet varat ohjataan näiden koulutusohjelmien stipendirahastoihin", sanoo säätiön toimitusjohtaja Matti Hellgrén.

"Uskomme, että yhteensä lähes kolmen miljoonan euron investointimme vahvistaa kotimaista teknologiaosaamista ja on samalla merkittävä panostus Suomen kilpailukykyyn. Toivomme, että nyt perustettavat hankkeet ja koulutusohjelmat kannustaisivat muita säätiöitä ja yrityksiä joko liittymään nyt perustettaviin monivuotisiin koulutushankkeisiin tai tukemaan vastaavalla tavalla omien teknologia-alueidensa kehitystä."

LUTissa uskotaan, että lahjoituksen avulla yliopiston kanssa yhteistyötä tekevien yritysten on mahdollista päästä kunnolla kiinni ajankohtaiseen, tulevaisuutta määrittävään aiheeseen.

"Tarkoituksena on vakiinnuttaa tekoälyn hyödyntäminen osaksi yliopiston toimintaa ja esimerkiksi palkata sopivat henkilöt kasvattamaan aiheeseen liittyvää pöhinää. Meille on erityisen tärkeää, että hyödynnämme tekoälyä vastuullisesti sekä omassa toiminnassamme että kumppaneidemme kanssa. Tämä tarkoittaa, että tekoälyn käytössä varmistetaan lainmukaisuus sekä edistetään läpinäkyvyyttä, eettisyyttä, tasa-arvoa ja inklusiivisuutta", Petri Ajo sanoo.

Lisätietoja:

left

Petri Ajo

Kasvujohtaja
Yliopiston johto
+358 50 473 6668
right

Matti Hellgrén

toimitusjohtaja

IoT Paja Säätiö

[email protected]

puh. 040 500 2882

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Lue myös:

Tutkimusjohtaja Ville Naumanen haluaa muotoilla sähköiselle liikenteelle monikäyttöisen EMRC-työkalun

Liikennejärjestelmä on palapeli, jonka kestävä tulevaisuus on vielä osaksi avoin

LUTin tutkimus löysi kolme tehokasta strategiaa, joilla viedä tekoäly liiketoiminnan ytimeen