Ministry of Foreign and European Affairs of the Republic of Slovenia

04/18/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/18/2024 01:50

Globalni izzivi zahtevajo konstruktivno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko

Zunanja ministrica in podpredsednica vlade Republike Slovenije Tanja Fajon zaključuje s političnim delom obiska na Kitajskem, potem ko se je srečala še z namestnikom ministra za trgovino Kitajske Ji Lingom. Zadnji del turneje po Aziji bo namenjen gospodarski diplomaciji, ministrico namreč na obisku spremlja številčna gospodarska delegacija.
[Link]

Ministrica se je srečala še z namestnikom ministra za trgovino Kitajske Ji Lingom | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4
Prenesi izvorno sliko" class="hidden"> "Pozvala sem, da pričakujemo konstruktivno partnerstvo in dialog." Ministrico spremlja številčna gospodarska delegacija Prenesi izvorno sliko" class="hidden"> "Evropska unija in Kitajska sta pomembni trgovinski in ekonomski partnerici," je poudarila Fajon

"Sedanji globalni izzivi in geopolitična razmerja terjajo konstruktivno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko, ne glede na naše medsebojne razlike v pogledih na nekatera mednarodna vprašanja ali na pojmovanje človekovih pravic. Zaradi napetosti v Rdečem morju in vojne v Ukrajini so tveganja večja tudi za konkurenčnost evropskega gospodarstva. Skrbijo me napovedi kitajskih sogovornikov, da iščejo alternativna severno evropska pristanišča, kar že negativno vpliva na pretovor v Luki Koper. Tudi alternativne kopenske poti že negativno vplivajo na transportne stroške med Azijo in Evropo", je po srečanju z namestnikom ministra za trgovino Ji Lingom med drugim zunanja ministrica Tanja Fajon.

V uro in pol dolgem pogovoru sta se sogovornika s številčnima delegacijama strinjala, da si želita obe strani zmanjšati trgovinski primanjkljaj in se dogovorila za ustanovitev delovne skupine, ki bi odpravila neravnovesja v trgovini.

"Evropska unija in Kitajska sta pomembni trgovinski in ekonomski partnerici. Na Kitajskem slišijo različne glasove, evropska industrija deluje pragmatično, vsi pa se strinjamo, da želimo naše gospodarsko sodelovanje temelji na poštenih pravilih konkurence. V interesu Slovenije je, da zagotavljamo enake pogoje, znati moramo upravljati s svojimi razlikami, sem sporočila kitajskim sogovornikom. Seveda pa sem tudi pozvala, da pričakujemo konstruktivno partnerstvo in dialog. Za to imamo zdaj nedvomno večjo priložnost v Varnostnem svetu", je poudarila Fajon.

"Slovenija je v srcu Evrope in ima zeleno srce. Globalne izzive, kot je boj proti podnebnim spremembam in zeleni prehod, lahko in moramo naslavljati skupaj s Kitajsko. Veseli me, da je Kitajska potrdila zavezanost prehoda v nizkoogljično družbo", je še dejala Fajon. Sogovornika sta med drugim govorila o pomenu evropske in kitajske avtomobilske industrije za zeleni prehod.

Obisk ministrice je priložnost za krepitev gospodarske, znanstvene in kulturne diplomacije Slovenije. Delegacija, v kateri je 54 slovenskih podjetij, potuje še v Šanghaj.