City of Turku

05/01/2024 | News release | Distributed by Public on 04/30/2024 23:53

Kuukauden esine: Vanginvartijan koulutodistukset

Vankikarkurin nappaaminen ei ilmeisesti jäänyt Oskari Saarisen ainoaksi sankarityöksi
01.05.2024

Kakolan vanginvartija Oskari Vilppu Saarinen nousi 1920-luvulla julkisuuteen Turun seudulla, kun sanomalehdissä kirjoitettiin 29.3.1922 tapahtuneesta vankilapaosta ja karkurin kiinniotosta otsikoilla "Owela wanki ja hellittämätön wartija" ja "Ovelasti järjestetty karkausmatka. Yhtä owelasti toimeenpantu takaa-ajo". Saarinen otti kiinni naiseksi pukeutuneen, liikkuvasta junasta vanginvartija perässään hypänneen karkurin takaa-ajon jälkeen.

Kuten edelläolevasta selwiää osoitti wartija Saarinen karkuria etsiessään tunnustusta ansaitsewaa rohkeutta ja tarkkanäköisyyttä.

Lehtijutuissa vanginvartijan työ kuulostaa seikkailukertomukselta, mutta Oskari Saarisen yksityisarkisto antaa hänen elämästään laajemman kuvan. Se tarjoaa pieniä välähdyksiä henkilöstä, joka on paitsi sankarihahmo, myös puoliso, isä ja kirjonnan harrastaja, muun muassa. Nuorempana hän oli koululainen ja opiskelija.
8.3.1893 syntynyt Oskari kävi koulua Marttilan kirkonkylällä. Ylemmän kansakoulun päästötodistuksessa hänen käytöksensä, huolellisuutensa sekä maantieteen ja piirustuksen taitonsa on arvosteltu kympin arvoisiksi. Sen sijaan lukemisessa ja kirjallisissa harjoituksissa taidot olivat vain välttävät.

Oskari Saarisen päästötodistus ylemmästä kansakoulusta 23.5.1908. Kuva: Anna Sassali-Tanila / TMK.

Kansakoulusta päästyään Saarinen työskenteli puuseppänä, mikä työtodistusten perusteella sujui hyvin. Hän kuitenkin vaihtoi alaa 23-vuotiaana, kun hakeutui opiskelemaan Turun kuritushuoneen vanginvartijakouluun, jonka päästötodistuksessa hän on onnistunut nostamaan myös aiemmin heikot äidinkielen ja aineenkirjoituksen arvosanansa kympeiksi. Henkilön ominaisuuksien arviointi ajallisesti etäältä ja vähälukuisten lähteiden pohjalta on kyseenalaista, mutta ainakin Oskari vaikuttaa olleen sinnikäs opinnoissaan. Yksityisarkistossa on myös lehtileikkeitä Kakola-aiheisista kirjoituksista, joiden tekijää ei mainita. Yhden on allekirjoittanut nimimerkki Wartija. Innostuikohan Oskari itsekin lehtikirjoittelusta?

Päästökirja Turun kuritushuoneen vanginvartijakoulusta 1.11.1917. Kuva: Anna Sassali-Tanila / TMK.

Turkulaisen vanginvartijakoulutuksen historia on ajankohtainen teema nyt, kun koulutuksen lakkauttamista Suomessa harkitaan (Yle sai haltuunsa salassa valmistellun selvityksen - se paljastaa, että Suomesta halutaan lakkauttaa vanginvartijan koulutus | Kotimaa | Yle). Tänä vuonna lukuvuottaan lopettaville Oskarin todistukset muistuttavat, että yksittäinen todistus kertoo lopulta ihmisestä varsin vähän eikä näytä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sekä Oskari Saarisen koulutiehen että uraan sisältyi myös haasteita, mutta lopulta hän eläköityi Kakolasta 39 vuoden työuran jälkeen. Vankikarkurin nappaaminen ei ilmeisesti jäänyt Oskari Saarisen ainoaksi sankarityöksi, sillä vuonna 1952 hän sai Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin, jollaisia voidaan myöntää isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille.

21-vuotias Oskari Saarinen kuvattuna puuseppänä työskentelynsä aikoihin. Kuva: Eija Karnisto / TMK. Alkuperäinen kuvaaja tuntematon.
Oskari Saarinen vanginvartijan univormussa. Kuva: Eija Karnisto / TMK. Alkuperäinen kuva: Atelier Auer, Turku.

Tietoa kirjoittajasta

Anna
Sassali-Tanila
Kokoelma-amanuenssi
Turun museokeskus