Results

Government of Finland

09/26/2023 | Press release | Distributed by Public on 09/26/2023 06:59

Ministeri Mykkänen IAEA:n yleiskokoukseen Wieniin

Ministeri Mykkänen IAEA:n yleiskokoukseen Wieniin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.202315.55
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen osallistuu 27.9.2023 Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n yleiskokoukseen. Kokous järjestetään tällä viikolla Wienissä. Ministeri Mykkänen pitää Suomen kansallisen yleiskokouspuheenvuoron keskiviikkona.

Ministeri Kai Mykkänen tapaa kokouksen yhteydessä myös IAEA:n pääjohtajan Rafael Mariano Grossin. Keskustelun aiheena ovat atomienergiajärjestön ajankohtaiset asiat.

Mykkänen puhuu myös yleiskokousviikon yhteydessä järjestettävässä ydinenergiaa koskevassa tieteellisessä foorumissa. Puheen teemana on, miten Suomi hyödyntää ydinenergiaan ja loppusijoitukseen liittyviä innovaatioita siirryttäessä kohti hiilineutraaliutta ja maailman nettonollasitoumuksia.

"Orpon hallitusohjelman mukaisesti Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa. Hallitusohjelmassa myös tunnistetaan tarve edistää ydinvoiman roolia etenkin EU-tasolla. Onkin tärkeää päästä keskustelemaan kansainvälisten kollegoiden ja sidosryhmien kanssa siitä, miten voimme ydinenergiaa hyödyntämällä tuoda ratkaisuja niin ilmastopolitiikkaan kuin kestävään talouskasvuun", toteaa ministeri Mykkänen.

Mykkänen tapaa Wienissä myös Yhdysvaltojen ydinenergiasta vastaavan apulaisministeri Kathryn Huffin. Heidän kanssaan ministeri keskustelee maiden välisen ydinenergian yhteisymmärryspöytäkirjan toimeenpanosta.

Lisäksi ministeri tapaa Britannian ydinenergiasta vastaavan ministerin Andrew Bowien. Ministerit puhuvat SMR-voimaloista ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta.

Ministeri vierailee myös FinNuclearin, STUK Internationalin, VTT:n sekä TVO:n ja Fortumin yhteisellä ständillä kokouksen näyttelyalueella.

Päivän lopuksi ministeri Mykkänen tapaa Itävallan ilmasto-, ympäristö-, energia-, liikkuvuus-, innovaatio- ja teknologiaministeri Leonore Gewesslerin. Tapaamisen aiheina ovat uusiutuvan energian tuotantomuodot ja energiatehokkuus.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on YK:n alainen itsenäinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää ydinenergian rauhanomaista ja turvallista käyttöä. Yleiskokous on IAEA:n ylin päättävä elin. Yleiskokousviikko kokoaa Wieniin korkean tason edustajat 177 jäsenmaasta sekä muista valtioista ja järjestöistä.

Lisätiedot:
ympäristö- ja ilmastoministerin virkamiessihteeri Elina Johansson, TEM, p. 050 301 4607
teollisuusneuvos Juho Korteniemi, TEM, p. 050 567 0715