Results

ECOFIN - Economic and Financial Affairs Council

12/07/2022 | Press release | Distributed by Public on 12/08/2022 09:00

Combaterea spălării banilor: Consiliul convine asupra poziției sale privind un cadru de reglementare consolidat

  • Consiliul UE
  • Comunicat de presă
  • 7 decembrie 2022
  • 11:25

Combaterea spălării banilor: Consiliul convine asupra poziției sale privind un cadru de reglementare consolidat

UE continuă să lupte pentru a proteja cetățenii UE și sistemul financiar al UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Pentru a extinde domeniul de aplicare al cadrului de reglementare actual și pentru a elimina eventualele lacune, Consiliul a convenit astăzi asupra poziției sale cu privire la un regulament privind combaterea spălării banilor (CSB) și la o nouă directivă (DCSB6). Împreună cu propunerea de reformare a Regulamentului privind transferurile de fonduri, cu privire la care s-a ajuns deja la un acord cu Parlamentul European, acestea vor forma, odată adoptate, noul cadru de reglementare al UE în domeniul combaterii spălării banilor.

Teroriștii și cei care îi finanțează nu sunt bineveniți în Europa. Pentru a spăla bani murdari, indivizi și organizații criminale căutau lacune în normele noastre existente, care sunt deja destul de stricte. Însă intenția noastră este de a elimina cât mai multe asemenea lacune și de a aplica norme și mai stricte în toate statele membre ale UE. Plățile în numerar cu valori mari, de peste 10 000 EUR, nu vor mai fi posibile. Va fi mult mai greu să încerci să rămâi anonim când cumperi sau vinzi criptoactive. Nu va mai merge să te ascunzi în spatele multiplelor niveluri de proprietate a întreprinderilor. Va deveni dificil inclusiv să speli bani murdari prin intermediul bijutierilor și giuvaergiilor.

Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei

Noile norme ale UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT) vor fi extinse la întregul sector al criptoactivelor, obligând toți prestatorii de servicii de criptoactive la diligența necesară cu privire la clienții lor. Aceasta înseamnă că vor trebui să verifice fapte și informații referitoare la clienții lor. În poziția sa, Consiliul solicită prestatorilor de servicii de criptoactive să aplice măsuri de precauție privind clientela atunci când se efectuează tranzacții în valoare de 1 000 EUR sau mai mult și adaugă măsuri de diminuare a riscurilor legate de tranzacțiile cu portofele negăzduite. Consiliul a introdus, de asemenea, măsuri specifice de precauție sporită pentru relațiile transfrontaliere de corespondență pentru prestatorii de servicii de criptoactive.

Intermediarii de finanțare terți și persoanele care comercializează metale prețioase, pietre prețioase și bunuri culturale vor fi, de asemenea, supuși obligațiilor prevăzute de regulament, la fel ca bijutierii, ceasornicarii și giuvaergiii.

Prin limitarea plăților mari în numerar, UE va face ca infractorilor să le fie mai greu să spele bani murdari. Se stabilește o limită maximă la nivelul UE de 10 000 EUR pentru plățile în numerar. Statele membre vor avea flexibilitatea de a impune o limită maximă mai mică, dacă doresc.

UE este hotărâtă să combată spălarea banilor și să reducă finanțarea terorismului

Țările terțe care sunt incluse pe listele Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI, organism internațional care stabilește standarde în materie de combatere a spălării banilor) vor fi incluse și pe liste ale UE. În consecință, vor exista două liste ale UE, o "listă neagră" și o "listă gri", care vor reflecta listele GAFI. Comisia nu va fi obligată să repete procesul de identificare efectuat de GAFI. Scopul este de a se asigura transcrierea listelor GAFI în timp util și de a se evita irosirea resurselor. Odată ce o țară terță figurează pe una dintre aceste liste, UE va aplica măsuri proporționale cu riscurile prezentate de țara respectivă.

În poziția sa, Consiliul a decis să sporească transparența normelor privind beneficiarii reali și să le armonizeze și mai mult. În special, Consiliul clarifică faptul că conceptul de beneficiari reali se bazează pe două componente, proprietate și control, care trebuie analizate, pentru a evalua modul în care se exercită controlul asupra unei entități juridice și pentru a identifica toate persoanele fizice care sunt beneficiarii efectivi ai entității juridice respective. Sunt clarificate, de asemenea, normele aferente aplicabile proprietății și structurilor de control pe mai multe niveluri. Totodată, Consiliul detaliază modalitățile de identificare și de verificare a identității beneficiarilor reali ai diferitelor tipuri de entități, inclusiv ai entităților din afara UE. Sunt, de asemenea, clarificate, dispozițiile privind protecția datelor și păstrarea evidențelor. Se preconizează că acest lucru va facilita și va accelera și mai mult activitatea autorităților competente.

Statele membre ar trebui să se asigure că orice persoană fizică sau juridică care poate demonstra un interes legitim are acces la informațiile păstrate în registrele beneficiarilor reali, iar printre aceste persoane ar trebui să fie incluse jurnaliștii și organizațiile societății civile care au legătură cu prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Pachetul prevede, de asemenea, printre altele, clarificarea dispozițiilor privind externalizarea, clarificarea competențelor autorităților de supraveghere, un set minim de informații la care ar trebui să aibă acces toate unitățile de informații financiare (centre naționale de primire și analiză a rapoartelor de tranzacții suspecte și a informațiilor relevante referitoare la spălarea de bani), precum și o mai bună cooperare între autorități.

Context

La 20 iulie 2021, Comisia și-a prezentat pachetul de propuneri legislative menite să consolideze normele UE în domeniul combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT). Pachetul conține:

  • un regulament de instituire a unei noi autorități a UE pentru combaterea spălării banilor (ACSB), care va avea competența de a impune sancțiuni și penalități
  • un regulament de reformare a Regulamentului privind transferurile de fonduri, care urmărește să îmbunătățească transparența transferurilor de criptoactive și să asigure trasabilitatea deplină a acestora
  • un regulament privind obligațiile sectorului privat în materie de combatere a spălării banilor
  • o directivă privind mecanismele de combatere a spălării banilor

Întrucât Consiliul a convenit asupra poziției sale cu privire la regulamentul privind combaterea spălării banilor și la directivă, acesta este pregătit să înceapă negocierile în cadrul trilogului cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord cu privire la versiunea finală a textelor.

Contacte presă

Katharina Pausch-Homblé Press officer +32 470 88 42 96 +32 2 281 62 63 @pauschhomble

În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.

PartajareDistribuiți această pagină pe FacebookShare this page on TwitterShare this page on LinkedInCopiați adresa URL în clipboardCopiați adresa URL în clipboardCopiereCopiereCopiereDescărcare ca PDFÎnscriere la materiale pentru presă
×

Opțiuni cu privire la abonament

Ultima versiune revizuită la 08/12/2022
Este ceva în neregulă cu această pagină?
×

Este ceva în neregulă cu această pagină?