IFC - International Finance Corporation

05/12/2023 | Press release | Distributed by Public on 05/12/2023 09:28

Investiția IFC va contribui la stimularea finanțărilor pentru proiectele dedicate schimbărilor climatice și la consolidarea pieței de capital din România

București, România, 12 mai 2023 - Pentru a contribui la extinderea finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice, consolidând în același timp sistemul bancar și pieței de capital din România, IFC investește 100 de milioane de euro în emisiunea de obligațiuni verzi a Băncii Comerciale Române S.A. (BCR), membră a Erste Group și a doua cea mai mare bancă din țară.

Aceasta este cea mai mare emisiune de obligațiuni de tip benchmark în euro a unei instituții financiare române pe piața internațională și a șaptea emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale a BCR. Obligațiunile se califică pentru cerințele minime de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) a Uniunii Europene (UE), unul dintre instrumentele cheie pentru creșterea rezilienței băncilor, introdus de Comisia Europeană în 2016 și aplicat de Banca Națională a României. Aceasta este, de asemenea, a treia emisiune de obligațiuni verzi a BCR în cadrul Cadrului de Finantare Sustenabila al Erste Group. Sumele aferente investiției IFC vor fi direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi și clădiri verzi.

"Noua emisiune de euroobligațiuni verzi marchează angajamentul nostru față de indicatorii de performanță ESG, care sunt un punct de reper pentru mediul de afaceri în continuă schimbare. La BCR, acordăm prioritate diversificării surselor de finanțare, iar piața de capital joacă un rol esențial în mobilizarea resurselor pentru sectoarele care contribuie la dezvoltarea economică durabilă", a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. "De altfel, ne bucurăm să avem în IFC un partener de lungă durată, cu o abordare comună în privința dezvoltării și pregătirii mediului de afaceri pentru un nou ciclu economic. Dorința noastră este să fim un catalizator pentru avansul României, prin susținerea proiectelor verzi și sustenabile, cu beneficii pentru mediu, comunități și calitatea vieții".

Atenuarea schimbărilor climatice este o prioritate urgentă pentru România. În 2019, România a avut a cincea cea mai mare intensitate a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) dintre țările UE. Invazia rusă în Ucraina subliniază și mai mult urgența implementării măsurilor de economisire a energiei în întreaga regiune. Se estimează că România are nevoie de 150 de miliarde de dolari pentru a-și atinge obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice.

"Pe viitor, sectorul bancar va trebui să joace un rol cheie în finanțarea tranziției verzi a țării, pentru care sunt necesare miliarde de euro pentru investițiile persoanelor fizice, ale întreprinderilor mici și mijlocii, fermierilor, dar și pentru proiectele mai mari", a declarat Ary Naïm, manager regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. "În concordanță cu investițiile noastre anterioare în obligațiunile BCR, această investiție are ca scop consolidarea în continuare a rezilienței băncii. În timp ce stimulează dezvoltarea pieței de capital din România, IFC se așteaptă ca finanțarea să catalizeze schimbările la nivelul pieței și să încurajeze replicarea de către alți actori."

Client de lungă durată din 2003, IFC a încheiat un parteneriat cu BCR pentru a sprijini acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii și, de asemenea, pentru a crește finanțarea agroindustrială și finanțarea locuințelor, inclusiv a creditelor ipotecare ecologice.

Despre IFC
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituție globală de dezvoltare axată pe sectorul privat de pe piețele emergente. Lucrăm în peste 100 de țări, folosindu-ne capitalul, expertiza și influența pentru a crea piețe și oportunități în țările în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă record de 32,8 miliarde de dolari în favoarea companiilor private și a instituțiilor financiare din țările în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat pentru a pune capăt sărăciei extreme și a stimula prosperitatea comună, în timp ce economiile se confruntă cu impactul crizelor globale care se agravează. Pentru mai multe informații, vizitați www.ifc.org.

Rămâneți conectați
www.facebook.com/IFCwbg
www.twitter.com/IFC_org
www.youtube.com/IFCvideocasts
www.ifc.org/SocialMediaIndex
www.instagram.com\ifc_org

Despre Banca Comercială Romană
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare prin intermediul unei rețele de 20 de centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 320 de unități de retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, unde 40% dintre unități sunt fără numerar. BCR este banca nr. 1 din România pe piața de tranzacții bancare, clienții BCR având la dispoziție cea mai mare rețea națională de ATM-uri și aparate multifuncționale - aproape 2000 de aparate, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. Pentru mai multe informații, vizitați [email protected].