Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

02/03/2023 | Press release | Distributed by Public on 02/03/2023 05:30

Grupurile de Acțiune Locală s-au întâlnit la Hackathonul de soluții digitale pentru dezvoltarea mediului rural

3 februarie 2023, Chișinău - Reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală s-au întâlnit, astăzi, la Chișinău, pentru a participa la Hackathonul: Transformare digitală. Soluții digitale mici pentru dezvoltarea proceselor din cadrul sectoarelor public, antreprenorial și civic.

Evenimentul are ca scop sporirea gradului de conștientizare a Grupurilor de Acțiune Locală privind necesitatea și potențialul instrumentelor digitale, precum și utilizarea produselor din sectorul tehnologiilor informaționale, pentru a spori dezvoltarea rurală.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA digitalizarea este o parte componentă a vieții moderne ce asigură succesul afacerilor și eficientizarea accesării serviciilor.

"Digitalizarea sectorului agricol și a mediului rural este o preocuparea esențială a ministerului. În acest scop, întreprindem acțiuni de atragere a investițiilor pe această dimensiune. Totodată, apreciem abordarea participativă a comunităților locale de a accelera procesul transformării digitale a zonelor rurale. Observăm că indicele digitalizării în sectorul agricol este redus. În prezent vârsta medie a unei persoane care lucrează în agricultură este de 60 de ani, iar noua generație refuză să preia afacerile familiei. Din acest motiv este necesar să valorificăm soluțiile inovatoare pentru a consolida reziliența comunităților rurale și pentru a motiva tinerii să desfășoare activități economice în sate", a comunicat ministrul.

Timp de o zi, cu suportul partenerilor estonieni, participanții vor fi antrenați în exerciții de identificare a problemelor și a soluțiilor digitale ce ar putea contribui la dezvoltarea afacerilor, la crearea și consolidarea spectrului de servicii la nivel local, orientate spre necesitățile cetățenilor.

Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională LEADER în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Tartu din Estonia.