Supervision of the financial market

04/16/2024 | News release | Distributed by Public on 04/16/2024 03:51

Endringer i verdipapirmarkedsdirektivet (MiFID II) og verdipapirmarkedsforordningen (MiFIR)

Endringer i MiFID II og MiFIR

Publisert: 16. april 2024

EU-kommisjonen foreslo i 2021 endringer i verdipapirmarkedsdirektivet (MiFID II) og verdipapirmarkedsforordningen (MiFIR). Målet med endringene er blant annet å styrke investorers informasjonstilgang ved å lette tilgangen til markedsdata, samtidig som markedsinfrastrukturen skal bli sterkere.

Om endringene

Meningen er å forbedre likviditeten i markedet og dermed lette selskapers tilgang til finansiering fra kapitalmarkedene. Lovgivningsprosedyren i EU ble sluttført ved Rådets vedtak 20. februar 2024.

Endringsdirektivet og endringsforordningen:

Endringene omfatter blant annet vesentlige endringer i gjennomsiktighet før og etter handelen for handelsplasser og systematiske internaliserere (SI-er), etablering og tilsyn med konsoliderte offentliggjøringssystemer (CTP-er), forbud mot betaling for formidling av kundeordre, synkronisering av klokker, etablering av frivillig ny rolle for verdipapirforetak (designated publishing entity) og mer detaljerte regler for kravene til markedsdata som handelsplasser, godkjente offentliggjøringsordninger, CTP-er og SI-er forpliktet til å publisere på "reasonable commercial basis". Videre krever direktivet at medlemsstatene fastsetter sanksjoner for brudd på reglene i MiFIR.

Bestemmelsene trådte i kraft i EU 28. mars 2024. EU-landene skal gjøre nødvendige endringer i nasjonal rett i henhold til endringene i MiFID II innen 29. september 2025.

EU-kommisjonen og ESMA har begge avgitt uttalelser knyttet til forståelse og praktisering av overgangsregler knyttet til endringene i MiFIR. Disse uttalelsene finner du her:

Verdipapirlovutvalget fikk den 29. februar 2024 i oppdrag å utrede norsk gjennomføring av forventede EØS-regler som svarer til endringsdirektivet til MiFID II og endringsforordningen til MiFIR. Utvalget skal avgi sin utredning til Finansdepartementet innen 14. juni 2024. Det er per i dag ikke klart når reglene vil tre i kraft i Norge.

Det forventes at foretak under tilsyn og andre relevante aktører i utgangspunktet forholder seg til regelverket slik det til enhver tid gjelder i EU. Finanstilsynet vil bruke dette regelverket i sin tilsynsmessige oppfølging. Der det er relevant, vil Finanstilsynet ta hensyn til generelle og spesielle tilpasninger i rettsaktene som følger av EØS-avtalen.

Temaside