Ministry of Social Affairs and Health of the Republic of Finland

03/08/2024 | Press release | Distributed by Public on 03/08/2024 09:08

Direktivet om plattformsarbete på EU-ministrarnas agenda vid mötet den 11 mars

Direktivet om plattformsarbete på EU-ministrarnas agenda vid mötet den 11 mars

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.3.202417.03
Pressmeddelande

Arbetsminister Arto Satonen representerar Finland vid mötet i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) i Bryssel den 11 mars. Det enda lagstiftningsärendet i rådet som redan beretts under en längre tid är direktivet om plattformsarbete. Det syftar till att förbättra arbetsvillkoren för dem som utför plattformsarbete.

Direktivet om plattformsarbete skapar spelregler för branschen

Med plattformsarbete avses arbete som ordnas via digitala plattformar. Kunderna kan erbjudas till exempel transport av mat och varor eller tjänster via nätet.

Syftet med direktivet är att förtydliga spelreglerna för plattformsarbetet och förbättra arbetsvillkoren för personer som arbetar för plattformarna. Syftet med direktivet är att säkerställa att sysselsättningsstatusen för dem som arbetar för plattformar (anställd eller egenföretagare) har fastställts korrekt.

De viktigaste bestämmelserna i direktivet gäller den rättsliga presumtionen, dvs. att förhållandet mellan plattformen och den som utför plattformsarbete antas vara ett anställningsförhållande. Enligt förhandlingsresultatet vid trepartsförhandlingarna ska EU:s medlemsstater skapa en presumtion om anställningsförhållande för dem som arbetar för plattformar. Till skillnad från kommissionens ursprungliga förslag innehåller direktivet inga kriterier på basis av vilka uppfyllandet av presumtionen om anställningsförhållande bedöms. Däremot bör det nationellt fastställas vilka fakta, som visar ledningen och övervakningen, utlöser att presumtionen om anställningsförhållande börjar tillämpas.

I Finland används inte presumtion om anställningsförhållande. Huruvida ett anställningsförhållande existerar avgörs utifrån kriterierna för ett anställningsförhållande enligt de tvingande bestämmelserna i arbetsavtalslagen.

Direktivet ska genomföras nationellt senast två år efter att det har trätt i kraft. Direktivet förutsätter ny lagstiftning om plattformsarbete i Finland.

Ministrarna diskuterar genomförandet av europeiska pelaren för sociala rättigheter

Ministrarna kommer att föra en riktlinjedebatt om genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter i samband med den europeiska planeringsterminen 2024 och det kommande sociala handlingsprogrammet. Dessutom godkänner de yttrandet från sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd om unionens framtida politiska prioriteringar för den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Ministrarna förväntas också godkänna huvudbudskapen från sysselsättningskommittén om genomförandet av rådets rekommendation om en ungdomsgaranti.

Mer information:

Jukka Sarhimaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7330 (frågor till minister Satonen)
Jenni Heikka, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7163
Ville Korhonen, råd för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3010
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001 (direktivet om plattformsarbete)
Tallamaria Maunu, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7374 (pelaren för sociala rättigheter ur arbets- och näringsministeriets synvinkel)
Jere Päivinen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3614 (pelaren för sociala rättigheter ur social- och hälsovårdsministeriets synvinkel)