Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

11/17/2022 | Press release | Distributed by Public on 11/17/2022 08:48

PNUD a exprimat sprijin pentru identificarea celor mai eficiente și viabile instrumente de consolidare a sectorului agricol

17 noiembrie 2022, Chișinău - Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile ȘARBAN a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Dima Al-Khatib și cu experții Oficiului Regional PNUD Robert BERNARDO și Ozlem ALTUG. Întrevederea a avut loc în contextul lansării unui nou Program de țară PNUD Moldova 2023-2027, ce prevede acordarea asistenței țării noastre în domenii prioritare, sprijinind viziunea unei societăți cu un grad înalt de coeziune socială, incluzivă, de drept și mai rezilientă, precum și cu o calitate mai bună a vieții pentru cetățeni.

Astfel, Secretarul de Stat Vasile ȘARBAN a prezentat prioritățile majore ale ministerului în sectorul agroindustrial:

"În ultimii ani, țara noastră trece prin perioade de crize multidimensionale, fapt ce a generat un șir de probleme imprevizibile inclusiv în sectorul agroindustrial și au influențat negativ evoluția economiei naționale. Agricultura este o dimensiune importantă pentru Republica Moldova și din acest motiv suntem preocupați să întreprindem o serie de măsuri pentru a susține sectorul agricol. Avem ca scop să reabilităm sistemele de irigare, să revitalizăm sectorul zootehnic, să promovăm cultivarea culturilor furajere și respectarea asolamentului, să dezvoltăm sistemul de extensiune rurală, să sporim volumul de producție și competitivitatea produselor agricole, să punem accent pe procesare și digitalizarea proceselor tehnologice în sector. În prezent, suntem în proces de elaborare a unui nou regulament de subvenționare în agricultură și mediul rural. În acest sens, ne-am propus să dezvoltăm capacitățile administrative ale Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură. Totodată, avem ca prioritate aproximarea reglementărilor în domeniul agricol cu legislația Uniunii Europene. În scopul realizării tuturor dezideratelor menționate, avem nevoie de asistența partenerilor de dezvoltare și apreciem intenția PNUD de a contribui la depășirea crizelor și dezvoltarea durabilă a țării noastre."

Dima Al-Khatib a comunicat că, PNUD va menține un rol activ al în sprijinul comunității agricole și va furniza asistența necesară în acest sens. De asemenea, a menționat că, PNUD va susține producătorii agricoli să-și eficientizeze activitățile economice prin aplicarea unor măsuri de adaptare la schimbările climatice, va oferi sprijin în digitalizarea proceselor de evidență pe segmentul agricol, va acorda asistență și expertiză instituțiilor de profil.