Ministry of National Defence of Romania

01/31/2024 | Press release | Distributed by Public on 01/31/2024 12:23

Vizita în Republica Turcia a șefului Statului Major al Apărării

Nr. 20 31.01.2024

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit marți, 30 ianuarie, la Ankara, cu ministrul Apărării Naționale din Republica Turcia, Yașar Güler, și cu comandantul Forțelor Armate Turce, generalul Metin Gürak.

Agenda întrevederilor s-a axat pe situația de securitate din regiunea Mării Negre, întărirea apărării în cadrul Prezenței Înaintate de pe flancul estic al NATO și pe dezvoltarea, în continuare, a excelentelor relații dintre cele două armate, în plan bilateral și aliat, respectiv în formatul inițiativelor regionale.

Cooperarea militară se subsumează parteneriatului strategic dintre România și Turcia, fiind în concordanță cu documentele de acțiune comună și acordurile din domenii precum instruirea, tehnică militară, industria de apărare, informații militare. Generalul Gheorghiță Vlad i-a mulțumit ministrului Yașar Güler pentru contribuția pe care o are la consolidarea dimensiunii strategice dintre cele două armate, care vizează menținerea stabilității regionale.

"Memorandumul de Înțelegere pentru Constituirea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine în Marea Neagră este, în acest sens, un instrument important pentru îmbunătățirea siguranței navigației, atât pentru cele trei state semnatare, Bulgaria, România și Turcia, cât și pentru celelalte țări partenere riverane bazinului pontic", a declarat șeful Apărării.

În plan regional, Armata României contribuie la protejarea securității în sud-estul Europei, alături de structurile de apǎrare ale statelor aliate și partenere, între care și Forțele Armate Turce. Pe timpul întrevederilor cu omologul său, generalul Gheorghiță Vlad a discutat despre implementarea planurilor subsumate Conceptului Descurajării și Apărăriiîn spațiul euro-atlantic. Totodată, a evidențiat angajamentul aliaților turci în misiunile de stabilitate din Balcanii de Vest.

"Extinderea cooperării militare este un argument al determinării comune pentru pace. În planul protejării spațiului aerian din țara noastră, solidaritatea aliată se materializează, acum, prin întărirea serviciului de Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române cu un detașament al Forțelor Aeriene Turce", a afirmat șeful Apărării.

Vizita generalului Gheorghiță Vlad în Republica Turcia a avut loc, în perioada 29-31 ianuarie, la invitația generalului Metin Gürak. Programul șefului Apărării din România a mai inclus discuții cu comandanți ai unor structuri din cadrul Forțelor Armate Turce și întâlniri cu reprezentanți ai unor companii din industria de apărare.