University of Jyväskylä

12/19/2023 | Press release | Distributed by Public on 12/19/2023 07:36

Lähes 3 miljoonan euron rahoitus Jyväskylän yliopiston digitaaliselle kansalaistiedekeskukselle

Lähes 3 miljoonan euron rahoitus Jyväskylän yliopiston digitaaliselle kansalaistiedekeskukselle

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi 2 998 000 rahoituksen viidelle vuodelle Jyväskylän yliopiston neljän tiedekunnan yhteiselle digitaaliselle kansalaistiedekeskukselle. Konsortiossa on mukana myös Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus.
Tuulihaukka, kuva: Ari Lehtiö.
Julkaistu
19.12.2023

Monitieteisen keskuksen tavoitteena on valjastaa uudenlainen digitaalinen tutkimusmenetelmä ja -työkalu mahdollistamaan huippututkimusta. Mobiilisovellusalustaa hyödynnetään eri tieteenaloja edustavissa tutkimushankkeissa, joihin kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua tarjoamalla havaintoja ja tietoa.

"Digitaalisen kansalaistiedekeskuksen ydinajatuksena on mahdollistaa kansalaistiedehankkeet, joissa kansalaiset voivat mobiilisovellusten avulla paitsi osallistua tieteellisiin tutkimuksiin, myös saada niistä itselleen välitöntä hyötyä ja iloa", kertoo hankkeen johtaja, akatemiaprofessori Otso Ovaskainen.

Hanke pohjautuu Jyväskylän yliopistossa kehitettyyn Research for JYU Mobile (RFJM) - mobiilisovellusalustaan, jonka avulla voidaan toteuttaa sovelluksia monenlaisten kansalaistiedehankkeiden tarpeisiin.

"Alustalla toteutettu Muuttolintujen kevät -sovellus saavutti viime kesän aikana suursuosion: yli 140 000 käyttäjää, 3 miljoonaa äänitystä ja 6 miljoonaa tunnistusta", pääarkkitehti Ari Lehtiö kertaa. Hanke palkittiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä kansallisella avoimuuden edistäjä -palkinnolla

Digitaalista kansalaistiedekeskusta ovat rakentamassa Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen, liikuntatieteellinen, humanistis-yhteiskuntatieteellinen sekä kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta yhdessä yliopiston digipalveluiden ja avoimen tiedon keskuksen kanssa. Tavoitteena on tehdä korkealaatuista monitieteistä tutkimusta esimerkiksi tutkimalla luontokadon syitä, kotona tehtävien fyysisten harjoitusten vaikutuksia tai digitaalisen ympäristön vaikutuksia oppimiseen ja hyvinvointiin.

Digitaalisten mahdollisuuksien lisäksi tarkoituksena on myös järjestää kansalaistiedetapahtumia kirjasto Lähteessä sekä rakentaa kouluyhteistyötä.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvä sisältö

Aiheeseen liittyviä uutisia