Presidency of the Republic of Moldova

02/14/2024 | Press release | Distributed by Public on 02/14/2024 13:31

De Ziua Națională a Lecturii, Președinta Maia Sandu l-a decorat pe scriitorul Mircea Cărtărescu cu „Ordinul de Onoare”

[Link]

Astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, Președinta Maia Sandu a subliniat că a avut privilegiul și onoarea să-l primească în calitate de oaspete pe Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români ai timpurilor moderne. Autorul este tradus în peste 20 de limbi ale lumii, citit, prețuit și admirat pe toate continentele.

"Domnul Cărtărescu este un adevărat ambasador al culturii românești. Ne bucurăm că a ales să vină pentru prima data la Chișinău, împreună cu soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, în această simbolică zi - chiar de ziua de naștere a poetului Grigore Vieru", a menționat șefa statului.

Președinta a spus că Ordinul de Onoare, pe care i l-a oferit, astăzi, scriitorului este o formă modestă a recunoștinței pentru extraordinarul talent literar, pentru susținerea și prietenia pe care le-o poartă scriitorilor din Republica Moldova, pentru ochiul atent cu care urmărește realitățile țării noastre și pentru implicarea sinceră în promovarea aspirațiilor europene ale Moldovei.

"Mircea Cărtărescu este iubit în Republica Moldova, m-am convins încă o dată urmărindu-l în punctul culminant al acestei vizite, pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu", în dialog cu Emilian Galaicu-Păun", a punctat Președinta.