ECOFIN - Economic and Financial Affairs Council

03/07/2023 | Press release | Distributed by Public on 03/08/2023 08:42

Uniunea piețelor de capital: Consiliul adoptă un cadru revizuit pentru fondurile europene de investiții pe termen lung

  • Consiliul UE
  • Comunicat de presă
  • 7 martie 2023
  • 19:10

Uniunea piețelor de capital: Consiliul adoptă un cadru revizuit pentru fondurile europene de investiții pe termen lung

Astăzi, Consiliul a adoptat un cadru de reglementare reconceput pentru fondurile europene de investiții pe termen lung (ELTIF), care face aceste tipuri de fonduri de investiții mai atractive.

Această acțiune face parte din setul de măsuri referitoare la uniunea piețelor de capital (UPC), un plan de creare a unei piețe unice de capital pentru ca investițiile și economiile să circule în toate statele membre, în beneficiul cetățenilor, al întreprinderilor și al investitorilor. ELTIF reprezintă singurul tip de fonduri dedicate investițiilor pe termen lung care pot fi distribuite la nivel transfrontalier atât investitorilor profesionali, cât și investitorilor de retail. Întrucât ELTIF sunt concepute pentru a canaliza investițiile pe termen lung, acestea sunt bine plasate pentru a contribui la finanțarea tranziției verzi și a celei digitale.

Mă bucur foarte mult că ne îndeplinim promisiunea de a canaliza un volum mai mare de finanțare către întreprinderi și proiecte care depun eforturi active pentru a ne stimula economiile pe termen lung, în special pentru a realiza tranziția verde și cea digitală. Astăzi am eliminat o serie de obstacole de reglementare din calea fondurilor europene de investiții pe termen lung. Este din ce în ce mai ușor să se investească în proiecte și întreprinderi europene atractive și inovatoare, inclusiv în întreprinderi mici și mijlocii. Acest lucru reprezintă o veste bună pentru investitorii care caută o gamă mai largă de oportunități de investiții durabile și favorabile climei.

Elisabeth Svantesson, ministra finanțelor a Suediei

Context

La 25 noiembrie 2021, Comisia și-a prezentat pachetul privind uniunea piețelor de capital, inclusiv propunerea privind ELTIF. Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la propunere la 24 mai 2022. Negocierile cu Parlamentul European s-au încheiat prin acord la 19 octombrie 2022. Parlamentul European a votat cu privire la text la 15 februarie 2023. Adoptarea formală de astăzi de către Consiliu reprezintă ultima etapă a procesului legislativ.

Vizitați pagina reuniunii

Contacte presă

Katharina Pausch-Homblé Press officer +32 470 88 42 96 +32 2 281 62 63 @pauschhomble

În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.

PartajareDistribuiți această pagină pe FacebookShare this page on TwitterShare this page on LinkedInCopiați adresa URL în clipboardCopiați adresa URL în clipboardCopiereCopiereCopiereDescărcare ca PDFÎnscriere la materiale pentru presă
×

Opțiuni cu privire la abonament

Ultima versiune revizuită la 08/03/2023
Este ceva în neregulă cu această pagină?
×

Este ceva în neregulă cu această pagină?