Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Republic of Moldova

03/24/2023 | Press release | Archived content

Declarație de presă comună în urma celui de-al doilea Dialog Politic și de Securitate la Nivel Înalt între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

24 martie 2023, Chișinău - În urma celui de-al doilea Dialog Politic și de Securitate la Nivel Înalt între Uniunea Europeană și Republica Moldova, a fost emis un comunicat de presă comun.

Cel de-al doilea Dialog Politic și de Securitate la Nivel Înalt UE-Republica Moldova a avut loc la Bruxelles pe 23 și 24 martie, după lansarea sa la Chișinău pe 18 martie 2022.

Dialogul la nivel înalt a reconfirmat angajamentul și interesul reciproc al părților de a consolida și intensifica cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, în conformitate cu o nouă etapă strategică a relațiilor UE-Moldova ca urmare a deciziei Consiliului European din iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova statuult de țară candidat pentru aderare la UE.

Secretarul general adjunct Enrique Mora a declarat: "Schimbul nostru de opinii cu privire la provocările de securitate cu care se confruntă Moldova are loc la un moment potrivit, având în vedere încercările persistente ale Rusiei și agenților săi de a destabiliza țara. UE continuă să fie solidară cu Moldova și va continua să o sprijine în procesul său de reformare, precum și prin consolidarea rezistenței țării pe mai multe dimensiuni. UE este angajată în intensificarea parteneriatului cu Moldova în domeniul apărării și securității, având în vedere noua etapă strategică a relațiilor noastre de când Moldova a devenit țară candidată la UE anul trecut. În contextul actual dificil pentru securitatea Moldovei și a Europei în general, rămânem angajați să consolidăm capacitățile guvernului Republicii Moldova și să lucrăm împreună pentru abordarea problemelor de interes comun".

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat: "Cooperarea noastră în materie de securitate și apărare cu UE avansează cu adevărat la un nou nivel strategic. Sprijinul UE pentru Moldova este deja oferit prin mai multe instrumente și are drept scop consolidarea stabilității și rezilienței împotriva provocărilor. Moldova este dispusă, de asemenea, să contribuie mai mult la misiunile UE din cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare. În următoarele luni vom intensifica efortul comun pentru combaterea amenințărilor hibride, dezinformării, consolidarea securității cibernetice și managementul crizelor. Toate acestea reprezintă o parte foarte importantă a procesului de aderare a țării noastre la UE."

Participanții au avut o discuție cuprinzătoare despre consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, atât pentru Moldova, cât și pentru regiune, UE salutând poziția fermă adoptată de Moldova în condamnarea agresiunii Rusiei. De asemenea, UE a lăudat sprijinul Republicii Moldova în contextul inițiativei UE Solidarity Lanes. Participanții au luat act de faptul că Moldova a inițiat și procesul de creștere treptată a alinierii la sancțiunile UE.

Participanții au discutat despre provocările cu care se confruntă Moldova drept consecință a acțiunilor hibride ale Rusiei, inclusiv utilizarea energiei ca armă, dar și organizarea așa-ziselor proteste politice. UE și-a exprimat deplina solidaritate și înalta apreciere pentru rezistența Republicii Moldova în fața tuturor presiunilor.

Cooperarea în domeniul securității a fost un subiect central de discuție. UE și-a exprimat aprecierea pentru continuarea participării Moldovei la Misiunea UE de instruire în Mali și a salutat interesul său de a contribui la EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina și la Misiunea UE de instruire în Somalia. De asemenea, a fost discutată continuarea sprijinului UE prin Instrumentul European pentru Pace. Partea moldovenească și-a exprimat aprecierea pentru asistența UE și schimbul de expertiză în domeniul securității cibernetice, contracararea amenințărilor hibride și a combaterii dezinformării.

De asemenea, participanții au discutat despre stadiul actual al procesului de soluționare a conflictului transnistrean, UE reiterându-și sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană. Părțile au reafirmat angajamentul pentru o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.

Întâlnirea a fost co-prezidată de secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice/Director Politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora, și de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.