Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Croatian Republic

05/14/2021 | Press release | Distributed by Public on 05/15/2021 01:31

Sastanak na visokoj razini povodom druge obljetnice inicijative „Poziv iz Christchurcha na suzbijanje terorističkog i nasilnog ekstremističkog sadržaja na Internetu“

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 14. svibnja 2021. godine na video-konferenciji na visokoj razini povodom druge obljetnice inicijative 'Poziv iz Christchurcha na suzbijanje terorističkog i nasilnog ekstremističkog sadržaja na Internetu'.

Inicijativu su pokrenuli Novi Zeland i Francuska 2019. godine nakon terorističkog napada u istoimenom novozelandskom gradu, s ciljem ostvarivanja suradnje vlada i tehnološke industrije na području suzbijanje terorističkog i nasilnog ekstremističkog sadržaja na Internetu. Temeljne vrijednosti Inicijative su puno poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, uključujući i slobodu izražavanja te slobodan, otvoren i siguran Internet.

Snažno podržavajući sve aspekte Inicijative, Republika Hrvatska se i službeno priključila zajednici država i velikih tehnoloških tvrtki koji podržavaju Inicijativu.