05/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/16/2024 03:05
Det er dejligt, at vi lever længere, og der bliver flere ældre. Men samtidig er det også en kæmpe udfordring for kommunerne, at de ældre generationer er store, mens de yngre generationer - der skal arbejde i ældreplejen - er små.
Sådan lød budskabet fra formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for ældre, Christina Krzyrosiak Hansen, da hun torsdag formiddag gik på talerstolen til Social- og Sundhedspolitisk Forum 2024.
Situationen kræver politisk handling, og derfor benyttede Christina Krzyrosiak Hansen også lejligheden til at kvittere for regeringens ældrereform:
"Reformen bliver taget godt imod i kommunerne. Vi bakker op om værdierne bag. Med tillid til medarbejderne og plads til lokale løsninger. Vores ældre kan se frem til at møde de samme ansigter, når hjemmeplejen ringer på. Det er godt, der bliver taget hul på det helt nødvendig arbejde med at fremtidssikre ældreplejen."
Samtidig påpegede Christina Krzyrosiak Hansen dog også, at ældrereformen ikke kommer til at løse alle de udfordringer, kommunerne står overfor.
"Vi kommer til at mangle 19.000 medarbejdere i 2030. Og her er reformen et skridt på vejen, men den gør det ikke alene. Det er vi nødt til at tale højt om."
Hun fremhævede derfor også, at der er brug for at tænke i nye baner, hvis udfordringerne i ældreplejen skal løses.
"Vi skal se på alternative løsninger, når vi lægger fundamentet for fremtidens ældrepleje og det gode ældreliv. Vi kommer for eksempel til at bruge mere velfærdsteknologi i hverdagen."
Samtidig påpegede hun, at der ligger et stort potentiale i at inddrage civilsamfundet endnu mere end i dag.
"Vi har som samfund et fælles ansvar for at hjælpe hinanden. Gennem de sidste årtier er meget omsorg og mange fællesskaber blevet en professionel opgave. Sat i system og skema af det offentlige. Hvis vi holder lidt igen, kan der blive plads til lokalsamfundet i form af naboer, viceværten, venner og frivillige. Plads til handlekraft og kreative ideer. Plads til det særegne og det personlige."
Hun afsluttede talen med en opfordring:
"Vi som politikere skal gå forrest. Det er en opgave, som kræver mod. For vi skal stå på mål for forandringerne. Både over for den ældre selv. Men også hendes familie og samfundet generelt. Det kræver, at vi kommunalpolitikere tør sige: Ja, det er anderledes, end det var før. Men det er til det bedste."