Government of Romania

04/21/2022 | Press release | Distributed by Public on 04/21/2022 03:08

Briefing de presă susținut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, de ministrul Cercetării,(...)

[Check against delivery]

Dan Cărbunaru: Bună ziua, doamnelor şi domnilor! Bine v-am regăsit la briefingul de presă, organizat după ședința de guvern. Alături de mine se vor afla ministrul agriculturii, ministrul finanțelor și ministrul investițiilor și proiectelor europene, respectiv ministrul digitalizării. O să-l rog, pentru început, pe domnul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, să ni se alăture pentru a vă prezenta o serie de decizii, pe care astăzi Guvernul le-a luat în sprijinul fermierilor români, dar și pentru a vă sta la dispoziție pentru eventuale întrebări legate de domeniul de care domnia sa răspunde. Vă rog, domnul ministru.
Adrian Chesnoiu: Bună ziua tuturor! Mulțumesc frumos pentru prezență. Am aprobat astăzi în ședința de guvern o ordonanță de urgență, care vizează constituirea cadrului legal pentru acordarea unui sprijin în valoare de 454 de milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic și ne referim aici la crescătorii de bovine, de suine și cei din sectorul avicol. Această ordonanță de urgență prevede ca, în perioada următoare, folosind cadrul temporar pentru sprijinul COVID, să putem să venim în sprijinul fermierilor noștri cu această schemă de ajutor de stat. Pe cele trei sectoare despre care v-am vorbit, au fost alocate 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 de milioane de lei pentru crescătorii de suine și 116 milioane de lei pentru cei din sectorul avicol. Este un demers extrem de important și este în continuarea celor deja implementate, pentru că, până la această dată, în primul trimestru al anului 2022, am plătit din bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei ajutoare către fermierii români și mă refer aici la ajutoarele naționale tranzitorii, mă refer la sprijinul pentru acciza la motorina utilizată în agricultură aferentă trimestrelor 3 și 4 din anul 2021, mă refer la sprijinul care se acordă sectorului zootehnic pentru derularea activităților de ameliorare. Vom continua și în perioada următoare să acordăm sprijin susținut fermierilor noștri, pentru că este o perioadă complicată, în care trebuie să fie solidari, trebuie să ne asigurăm că trecem cu bine peste aceste sincope în derularea activității fermierilor români și sprijinul pe care Guvernul României îl acordă trebuie să fie unul susținut, consistent și continuu. Mulțumesc frumos!
Dan Cărbunaru: Mulţumesc, domnule ministru. Vă rog întrebări.
Reporter: Domnule ministru, Banca Mondială atrăgeau atenția asupra faptului că ne-am putea confrunta cu scumpiri la alimente de până la 37%. Cum vom gestiona acest val de scumpiri?
Adrian Chesnoiu: Păi din ceea ce ați prezentat dumneavoastră până acum, cred că am atins valul acesta, pentru că, deja, la anumite produse s-a întâmplat mai repede poate decât se așteptau unii și știți foarte bine care sunt cauzele principale, pe care le-am discutat de fiecare dată, în principal creșterea prețurilor la energie și gaze, care au dat peste cap toate domeniile de activitate și au angrenat acel bulgăre de zăpadă care a atins, iată, și agricultura și produsele agroalimentare. Prin aceste intervenții, pe care statul român și Guvernul României le face, de a acorda sprijin fermierilor noștri în vederea menținerii nivelului de producție constant, dar și celelalte tipuri de sprijin - am lansat pachetul "Sprijin pentru România" acum o săptămână și avem în derulare scheme de ajutor de stat în toate domeniile de activitate, a venit ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie și gaz -, acest set complet de măsuri va atenua în timp și va domoli tendința de creștere a prețurilor. În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, principala prioritate este asigurarea nivelului de producție constant. În momentul în care avem nivel de producție constant, atunci presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scăzută și, automat, nu mai antrenează creșteri de prețuri.
Reporter: Domnule ministru, este un orizont de timp, de câteva luni, în care am putea să spunem că oamenii nu vor mai cumpăra roșii cu 40 de lei kilogramul sau carne...
Adrian Chesnoiu: Eu nu aș spune neapărat luni și v-aş spune că lucrul acesta se va vedea în perioada imediat următoare, pentru că au început să producă fermierii români înscriși în programul "Tomata", dacă ne referim la roșii. Am avut, la finalul săptămânii trecute, zece producători, care deja începuseră să-și pună pe piață producție proprie, săptămâna aceasta numărul lor se va majora și, în perioada următoare, cu siguranță va crește, pentru că sunt peste 17.000 de fermieri înscriși în programul "Tomata" și în momentul în care producția internă de roșii apare pe piață, atunci veți vedea că și prețurile o să înceapă să se domolească și să scadă.
Adrian Chesnoiu: Evident, intrăm în sezonul și în perioada legumelor românești care vor începe să se producă inclusiv în grădină, în aer liber, nu neapărat în spații protejate, și atunci prețurile se vor domoli și vor începe să scadă. Mulțumesc frumos!
Reporter: Bună ziua! Eu voiam să vă întreb dacă ar trebui să ne așteptăm, de exemplu, la o criză alimentară, pentru că așa spune, de exemplu, că ar trebui să ne așteptăm chiar președintele Băncii Mondiale într-un interviu...
Adrian Chesnoiu: Dar nu s-a referit al România...
Reporter: S-a referit la o criză alimentară globală...
Adrian Chesnoiu: Cu siguranţă nu s-a referit la România. Atunci când Banca Mondială sau forurile internaționale evaluează situația o fac la nivel global și se referă la anumite state care, din păcate, nu își pot asigura din producție internă sau se află pe continent unde circulația produselor agroalimentare este îngreunată și este afectată de impactul războiului din Ucraina. România nu este într-o astfel de situație, stăm bine la nivelul stocurilor interne până la noua recoltă, dacă ne referim la cereal, sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care funcționează fără perturbări majore, deci lucrurile acestea nu se referă la țara noastră. Am avut, în perioada trecută, analize permanente, pe are le vom realiza în continuare la Ministerul Agriculturii, să vedem în ce stadiu suntem cu gradul de răsărire a culturilor de toamnă, și suntem bine - peste 98% din culturile însămânțate în toamna lui 2021 se află într-o stare de vegetaţie normal -, am început campania de primăvară, de însămânțări de primăvară, și lucrurile se derulează bine aș putea spune; au venit aceste ploi din luna aprilie care au dat o vigoare aparte câmpului și culturilor agricole, iar din perspectiva rezultatelor, desigur, mai e ceva până la noua recoltă, dar evaluările pe care le facem nu ne situează în zona de risc din punct de vedere alimentar.
Reporter: Dacă ne mai puteţi spune ce planuri aveţi pentru Casa de Comerț Unirea?
Adrian Chesnoiu: Planul pentru Casa de Comerț Unirea este să își îndeplinească un rol statal, și anume să fie un instrument care să integreze verigile de producție - mă refer aici la micii producători, cu consumatorul final, reducând astfel numărul de intermediary. Pentru că noi am gândit complementar cu strategia de dezvoltare a Casei de Comerț și îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea eliminării, pe cât posibil, a cât mai multor verigi din lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare. Vedem cu toții ce se întâmplă astăzi: produce fermierul român un kilogram de carne de miel și îl vinde la poarta fermei cu 20 - 22 de lei și ajunge pe raftul final cu un preț majorat. Lucrurile acestea trebuie să înceteze. Casa va avea rolul, pe zona de legume, să integreze materia primă venită de la producătorul primar care nu are posibilitatea sau nu este asociat într-un grup de producători, într-o formă organizată, ca să aibă capacitatea de negociere cu operatorii din comerțul cu produse agroalimentare; de cealaltă parte, din instituțiile statului care trebuie să aibă pârghiile necesare să regleze astfel de situații care, evident, nu sunt convenabile şi nu sunt în regulă pentru niciunul dintre noi.
Reporter: Mai spuneţi-ne doar până când /.../?
Adrian Chesnoiu: În perioada următoare, modificăm cadrul normativ prin care această Casă a fost organizată, pentru că trebuie, prin act normativ, să stabilim strategia de dezvoltare și implementare a proiectelor Casei, iar la rectificarea bugetară, care, probabil, va fi la începutul lunii septembrie sau sfârșitul lunii august începutul lunii septembrie, să avem acea capitalizare despre care discutam, astfel încât Casa să poată să pună în aplicare strategia de dezvoltare. Asta face parte dintr-un plan pe termen mediu, pentru că, pe termen scurt, am venit cu măsuri imediate de sprijin pentru fermieri; de partea cealaltă trebuie să gândim şi pe termen mediu și lung, iar strategia de dezvoltare a Casei exact acolo va interveni, astfel încât să putem să avem toate mijloacele necesare de suport de sprijin, pe de o parte al fermierilor, de partea cealaltă a cetățenilor, a consumatorilor finali. Mulțumesc.
Reporter: În privința prețului ouălor, am văzut niște informații referitoare la evoluția prețului la nivel european, sunt creșteri de peste 40%, înțeleg că la noi creșterea de preț la ouă este mai mică, dar având în vedere că suntem pe o piață unică europeană e de așteptat ca astfel de scumpiri care se manifestă cu un astfel de grad în Europa să ajungă şi la noi?
Adrian Chesnoiu: Şi va fi şi mai mică diferenţa de preţ şi de creştere a prețului, pentru că, în mod natural, în România, în perioada aceasta, apar ouăle din gospodăriile populației, se asigură autoconsumul din producția internă și nu depindem foarte mult de parte de industrie, din sectorul avicol de producție a ouălor de consum. Deci, în general, dacă facem toate analizele așa cum o facem de fiecare dată, în perioada verii presiunea pe piață scade, pentru că ne asigurăm ouăle din necesarul de consum intern.
Reporter: Cât din ouăle consumate România sunt din alte țări, din import?
Adrian Chesnoiu: Foarte puține. Noi, în general, la ouă de consum suntem la un nivel de producție de 102%, adică producem mai mult decât avem nevoie de consum intern, și, în anumite faze de timp, importăm sau exportăm în funcție de nivelul de producție, dar din punct de vedere a asigurării cu necesarul de ouă, în general, ne asigurăm din producția internă.
Reporter: Şi, de asemenea, o altă informație apărută în ultimele zile se referă la un nivel maxim al prețului la porumb pe piețele internaționale. Aceeași întrebare: cum ne va afecta această evoluție globală?
Adrian Chesnoiu: Prețurile la cereale au fost afectate din cauza faptului că Rusia și Ucraina sunt două state mari producătoare de cereale, iar prețurile, când vorbim de cereale, se reglează la nivel internațional prin bursele de cereale. Sunt cele două burse mari - la Chicago și în Franța, bursa Euronext - care reglează acest preț în funcție de cerere și de ofertă. Evident că suprafață agricolă a României destinată culturilor de primăvară este deja pregătită, a început însămânțarea și sper eu ca și factorii climaterici să fie în sprijinul fermierilor români astfel încât să avem un nivel de producție bun. Pentru că, dacă nivelul de producție rămâne relativ constant și nu apar perturbări mari sau diferențe mari de producție, atunci necesarul de consum intern, căci asta ne interesează în primă fază, este asigurat din țară. Nu am avut niciun an, în ultimii 20 de ani, în care să nu ne asigurăm necesarul de consum intern .
Reporter: Dar va mai creşte preţul cereralelor la noi?
Adrian Chesnoiu: Prețul nu îl stabilim la Ministerul Agriculturii, pentru că noi nu facem prețuri. Prețurile se reglează de piață și, în general, de bursele specifice.
Reporter: Şi atunci dacă creşte pe pieţele internaționale, e de așteptat să crească și la noi, asta ar fi concluzia.
Adrian Chesnoiu: Fermierii români produc și acesta este cel mai important lucru. Avem producție foarte bună la principalele tipuri de cereale sau de semințe și plante oleaginoase, comerțul cu cereale se realizează la nivel internațional. Ce e foarte important: noi să venim în sprijinul fermierilor cu programe, prin care nivelul producției să rămână permanent constant și să nu generăm alte situații, care să pună presiune pe prețuri din cauza lipsei de cereale sau de anumite produse agroalimentare.
Reporter: Şi o ultimă întrebare sau o clarificare. Spunea domnul premier, la începutul ședinței de guvern, că instituțiile statului se vor asigura că prețul pe care îl găsesc oamenii la piață este prețul corect și că nu sunt victime ale speculei. Cum se va face acest lucru și cum e stabilit prețul corect?
Adrian Chesnoiu: Până acum, pe cadrul normativ actual, cel pe care îl avem în vigoare, noi am început, împreună cu Ministerul de Finanțe, prin ANAF, cu Ministerul Economiei, prin ANPC, controale comune în piețe și, în general, în lanțurile de magazine, să ne asigurăm, în primul rând, că produsele agroalimentare sunt sigure pentru consumul populației, că sunt etichetate corect și consumatorul este în cunoștință, de cauza atunci când cumpără un produs și, în situația în care apar anumite neconformități sau nerespectări legislative, să poată fi sancționați comercianții care fac acest lucru. Am și dispus, v-am spus, aceste controale, s-au realizat peste 900 de astfel de controale, au fost sancțiuni în valoare de 155.000 de lei, peste 107 amenzi contravenționale, dar și 203 avertismente, dacă vorbim în perioada 14 aprilie - la zi. În momentul de față, ne aflăm în situația de a modifica acest cadru legislativ, pentru că trebuie să creăm pârghiile necesare să putem interveni și noi, celelalte ministere, dat fiind faptul că singura autoritate competentă în România să monitorizeze prețurile este Consiliul Concurenței.
Reporter: Şi cum veți face acest lucru?
Adrian Chesnoiu: Printr-o ordonanță de urgență...
Reporter: Nu, modificările în ce vor consta? /.../